Șeful Asociației pentru Studiul Riscului de Avalanșă, după tragedia din Maramureș: Avalanșa a fost declanșată de cei care i-au căzut victime / La nivelul autorităților, problematica e aproape necunoscută (VIDEO)

Șeful Asociației pentru Studiul Riscului de Avalanșă, după tragedia din Maramureș: Avalanșa a fost declanșată de cei care i-au căzut victime / La nivelul autorităților, problematica e aproape necunoscută (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

La nivelul autorităților din România, problematica avalanșelor este aproape necunoscută, a declarat președintele Asociației pentru Studiul și Gestionarea Riscului de Avalanșă (ASGRA), Marius Șcheaua, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a vorbit despre avalanșa din munții Maramureșului, în care și-a pierdut viața un turist polonez.

Șeful AGRSA, pe B1 TV, după tragedia din Maramureș: Problematica avalanșelor, aproape necunoscută la nivelul autorităților

Întrebat despre cazul din munții Maramureșului și comunicatul pregătit de ASGA, Marius Șcheaua a spus: „Pregătim un comunicat de presă în legătură cu evenimentul tragic care s-a produs de această dată, la puțin timp după ce s-au produs avalanșele care, din fericire, s-au soldat doar cu daune materiale – daune importante, dar totuși doar daune materiale. De această dată, iată că și-a pierdut viața o persoană – sigur, este un cetățean polonez, un turist polonez, dar asta n-are importanță”.

„Ceea ce vrem să semnalăm este, din nou, faptul că la nivelul autorităților din România problematica avalanșelor este aproape necunoscută – și mă refer la faptul că și de data aceasta, în spațiul public, au fost comunicate informații care sunt departe de adevăr.

În primul rând, s-a spus că avalanșa a fost determinată de încălzirea vremii, de temperaturile ridicate din ultimele zile ale vremii. Nu este așa, și este nociv pentru că, având în vedere că publicul practicant de la noi este lipsit de o educație specifică, i se inoculează ideea că avalanșele se produc atunci când se încălzește vremea – per a contrario, în momentul în care vremea este rece, nu există pericol de avalanșă, ceea ce este absolut fals!”, a adăugat președintele ASGRA.

„În situația de față, sigur, neavând date pentru că cei care au intervenit au omis să studieze caracteristicile avalanșei, sau, dacă au făcut-o, n-au comunicat niciun fel de date în spațiul public, dar din câte am putut să îmi dau seama din imaginile difuzate, chiar filmate, este vorba despre o avalanșă tipică de placă, de zăpadă uscată, care a fost declanșată de cei care i-au căzut victime.

Au creat o suprasarcină mare asupra învelișului de zăpadă, se pare că au folosit niște snowmobile, ceva diferit, dar în orice caz niște snowmobile cu o greutate destul de mare, 100-200 de kilograme, deci o singură persoană era suficientă pentru a declanșa o avalanșă de placă în acea zonă”, a continuat el.

Întrebat dacă sunt anunțate undeva aceste avalanșe, Marius Șcheaua a precizat: „Da, singura formă de avertizare o reprezintă acele buletine info-meteorologice redactate de Administrația Națională de Meteorologie, care buletine, însă, am spus-o și în intervenția mea precedentă, necesită un anumit grad de formare pentru a fi înțelese concret”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi: Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid / Este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit (VIDEO)
16:54 - Mircea Fechet, la Slobozia Conachi: Inundațiile nu pot fi evitate, însă putem limita pagubele / Cu astfel de fenomene de ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. N-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani (VIDEO)
16:33 - Elena Lasconi: Condoleanțe familiilor care au pierdut pe cineva drag în inundațiile devastatoare din estul țării. Suntem pregătiți să le oferim cetățenilor și autorităților tot ajutorul de care au nevoie
16:19 - Nicolae Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunitățile afectate de inundații. Ministrul Afacerilor Interne mi-a confirmat că autoritățile locale și ISU acționează cu toată forța pentru a salva și proteja oamenii
15:57 - 866 de locuri de cazare, alocate de primăria Galați pentru sinistrați. Guvernul pregătește finanțarea din fondul de rezervă
15:35 - Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru populaţie: Preveniţi contaminarea apei și a alimentelor
15:20 - Alerta sanitară în Bulgaria: Primul caz de holeră înregistrat din ultimul secol
14:37 - Mircea Geoană: Sunt alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării
14:22 - Klaus Iohannis: Condoleanţe familiilor îndoliate. Echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient
13:52 - Ministrul de Interne revizuiește bilanțul victimelor decedate în urma inundațiilor: Avem 4, nu 5 victime confirmate