Sindicaliștii, nemulțumiți de propunerea Guvernului privind pauza obligatorie de masă: "Salarizarea personalului nu este la un nivel decent care să-i permită angajatului acoperirea contravalorii prânzului"

Sindicaliștii, nemulțumiți de propunerea Guvernului privind pauza obligatorie de masă: "Salarizarea personalului nu este la un nivel decent care să-i permită angajatului acoperirea contravalorii prânzului"
Foto: ziaresireviste.ro

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici a reacționat la inițiativa Guvernului de a-i obliga pe funcționari să-și ia pauză de masă, între orele 13.00 și 14.00.

Președintele SNFP și vicepreședinte al CNSLR Frăția, Sebastian Oprescu, a anunțat că în contextul în care peste 60% din administrația publică are o salarizare sensibil egală cu salariul minim pe economie iar, legea salarizării întârzie să fie discutată și aprobată, Guvernul pune în dezbatere o temă de ”mare interes”, și anume cea a stabilirii ”pauzei de masă” la nivelul administrației centrale, care nu își are rostul.

Mulți dintre bugetari nu au bani pentru masa de prâns, susține acesta/

Aparent, acest fapt ar putea fi un semn de normalitate într-o țară membră a Uniunii Europene, însă în realitate, este o falsă temă de dezbatere în contextul în care:

salarizarea personalului nu este la un nivel decent care să-i permită angajatului  acoperirea contrvalorii prânzului,
inexistența dialogului social la nivelul fiecărei instituții pentru negocierea programului de lucru și implicit a pauzei de masă„, se arată într-un comunicat remis B1 TV.

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici – SNFP consideră că acordarea pauzei de masă trebuie să fie o opțiune condiționată de :

– existența unei negocieri dintre sindicat și angajator, în funcție de specificul activității fiecărei instituții ;
-  acordarea tichetelor de masă pentru întreg personalul angajat;
-  crearea de servicii suport pentru familiile bugetarilor care au copii și persoane în întreținere;
-  corelarea programului de lucru cu cel al celorlalte instituții de interes (instituții de învățământ, banci, etc)
Fără a se ține cont de toate aceste aspecte pauza de masă va fi transofmată într-o oră de lucru suplimentară NEPLĂTITĂ
„, mai scrie Feerația în comunicat. 

Pauza de masă ar putea deveni obligatorie pentru angajații ministerelor și instituțiilor din administrația publică centrală. Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, bugetarii ar urma să beneficieze de o oră libera, de la 13.00 la 14.00. (Detalii AICI)