Situație dramatică în Timișoara: Guvernul nu poate da ajutor de urgență din rezerva de stat pentru că nu poate adopta ordonanțe de urgență

Situație dramatică în Timișoara: Guvernul nu poate da ajutor de urgență din rezerva de stat pentru că nu poate adopta ordonanțe de urgență

Situația dramatică din Timișoara continuă după întreruperea furnizării apei calde și a căldurii, inclusiv în spitalele care tratează pacienții COVID-19.  Subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, atrage atenția că problema ar putea fi temporar rezolvată dacă Guvernul ar aloca resurse din rezerva de stat.

Situație disperată în Timișoara după oprirea căldurii și a apei calde

Pe de altă parte,  ajutorul de stat nu poate fi acordat decât prin ordonanță de urgență, care nu poate fi adoptată de guvernul Cîțu – demis prin moțiune, ci de un guvern plin, a mai spus Drăgănescu, potrivit Ziua de Vest.

Așa cum era de așteptat, cea mai grvwă situație este în spitalele COVID.  Mai mult, ca urmare a sistării căldurii spitalele își pot pierde autorizația.

”Am căutat soluții la ministerul energiei și la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanță de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituțional, un asemenea act. Caut în continuare o soluție care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timișoarei”, a spus subprefectul.

Oficialul local atenționează că lipsa apei calde din spitale ar putea duce inclusiv la pierderea autorizației de funcționare.

„Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare și accidente și tragedii ca la Piatra-Neamt, București sau Constanța, ori cu ajutorul instalațiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la înghețarea apei eliminate”, a mai spus subprefectul.

Încălzirea spitalelor prin intermediul energiei electrice nu ar fi o soluție pentru că ar putea duce la noi tragedii.

Timișoara, fără apă caldă și căldură

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat marți că Delgaz a oprit distribuția gazului către CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Acest lucru va duce la oprirea căldurii și a apei calde pentru timișoreni.

Momentan Colterm nu are o companie care să să furnizeze gaze naturale, într-un context de criză de gaze la nivel european. Dominic Fritz a precizat că majoritatea companiilor spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant gaze:

“Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans și ei la rândul lor încearcă să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață și să ni-l furnizeze nouă. Dar la prețurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume și să semnăm contractul.