Societatea civilă are vina ei în menținerea sărăciei în România: În final eşti şi primeşti ceea ce votezi. Pentru a avea o altă clasă politică trebuie să fie schimbate şi aşteptările de la ea. Până atunci suntem, direct sau indirect, complicii ei

Societatea civilă are vina ei în menținerea sărăciei în România: În final eşti şi primeşti ceea ce votezi. Pentru a avea o altă clasă politică trebuie să fie schimbate şi aşteptările de la ea. Până atunci suntem, direct sau indirect, complicii ei
Foto: Adevarul

Un sfert de secol de la căderea regimului Ceaușescu, 25 de ani de promisiuni și foarte puține schimbări. De la politicienii care au preluat frâiele țării la sfârșitul anului 1989 și până la cei care conduc astăzi România, toți continuă să mențină sărăcia, să saboteze o creştere sănătoasă şi servicii publice măcar mediocre, susține jurnalistul Victor Rotariu într-un editorial pentru Gândul.

Anul trecut bugetul naţional al românilor a fost de 48,6 miliarde de euro.

Aceşti bani sunt ai statului, deci ai tuturor, nu ai politicienilor, nu ai şefilor din administraţia publică, nu ai directorilor de companii de stat. Nu sunt ai lui Ponta, Teodorovici, Iohannis, ai serviciilor secrete, ai primarilor, ai consilierilor locali. Ei trebuie doar să îi administreze, fiecare după cât prevede legea”, punctează jurnalistul.

Vă place cum îi administrează? Sau, mai corect: este corectă strategia de cheltuire a banului public?”, îi întreabă Rotariu pe cititori, explicând pe ce s-au cheltuit banii: “în 2014 cea mai mare pondere în cheltuieli a avut-o asistenţa socială (în special sistemul de pensii de stat), cu 31,5%, urmată de salariile personalului bugetar, cu 22,2%, de “bunuri şi servicii” (unde sunt incluse de la maşinile achiziţionate de aparatul de stat la medicamente), cu 17,5% şi de “cheltuieli de capital” (investiţiile derulate din bugetul general consolidat, fără a lua în considerare fondurile UE), cu o pondere de 7,6%.

Politicienilor le este și mai greu de ales în ce să investească, spune jurnalistul Gândul: ”Este greu de ales între relaxare fiscală, salarii mai mari la stat şi cheltuielile aferente unui an electoral”.

Într-o economie devastată de corupție, societatea civilă a tăcut. Astfel, politicienilor le-a fost mai ușor să mențină sărăcia românilor în schimbul îmbogățirii lor.

Nicio schimbare de o asemenea amploare, de schimbare a mediului politic şi a strategiei de dezvoltare, nu se poate întâmpla peste noapte, însă starea generală de dezgust şi de neimplicare a populaţiei încetineşte şi mai mult un proces fără de care vom rămâne săraci. Nu neapărat cu bani puţini, ci sărăciţi de serviciile publice pentru care plătim şi fără de care nu avem posibilitatea de a avea o viaţă mai bună.

În final eşti şi primeşti ceea ce votezi. Pentru a avea o altă clasă politică trebuie să fie schimbate şi aşteptările de la ea şi felul în care aceste aşteptări sunt exprimate. Până atunci suntem, direct sau indirect, complicii ei”, conchide jurnalistul.