Șoferii STB care refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă, avertizează primarul general. Nicușor Dan: Vremea sindicalismului mafiot a apus în România

Șoferii STB care refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă, avertizează primarul general. Nicușor Dan: Vremea sindicalismului mafiot a apus în România
Foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat sâmbătă că angajații STB care au refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă. Potrivit edilului, a apus „vremea sindicalismului mafiot” în România, iar faptul că în a treia zi de grevă ilegală câțiva șoferi ai societății de transport public au ieșit totuși pe traseu „e semn de însănătoșire”, transmite G4Media.ro.

Vremea sindicalismului mafiot a apus în România, spune Nicușor Dan

Edilul a avertizat că șoferii STB care refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă.

„Există, pe de o parte, Codul Penal, care vorbeşte despre nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi găsiţi şi acolo limitele de sancţiuni, (…) pe de altă parte există un contract de muncă în care se prevăd drepturi şi obligaţii – obligaţia de a presta activitatea pentru care eşti plătit – şi sunt nişte sancţiuni graduale, inclusiv cea a desfacerii contractului de muncă”, a declarat primarul Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, la sediul STB, unde a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei, potrivit Agerpres.

Primarul general al Capitalei a catalogat situația actuală drept „ultima zvâcnire a sindicalismului mafioto-politic”. El a amintit că, potrivit instanței, greva STB este ilegală, iar nerespectarea unei hotărâri judecătorești este infracțiune. Totodată, Nicușor Dan a ținut să salute decizia procurorilor de a demara urmărirea penală.

Liderul PNL București: Greva STB este ilegală, imorală, penală și politică

Deja s-a ajuns prea departe, spune Ciprian Ciucu, care a solicitat PSD „să se delimiteze” de Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB.

„Greva de la STB este penală. Oamenii sindicalistului Petrariu, cel care si-a ținut bocancul zeci de ani pe gâtul RATB/STB, îi amenință pe șoferii care vor să respecte legea și să reia lucrul. Deja s-a ajuns prea departe! Situația este tensionată, autobuze au fost deja vandalizate și șoferii bruscați! Greva de la STB este politică. Sindicalistul care a orchestrat-o este momentan la fel de puternic cum era Rădoi deunăzi. S-a impus/a fost recrutat pe listele PSD. Să facem un exercițiu de imaginație: ar mai fi orchestrat el această grevă împotriva unui primar din partidul său? Nu”, a susținut Ciprian Ciucu, președinte PNL București și primar al Sectorului 6.

Urmăriți B1TV.ro și pe