Sondaj INSCOP: 75% dintre români vor unirea cu Rep. Moldova. Cum arată cifrele pentru RO-EXIT

Sondaj INSCOP: 75% dintre români vor unirea cu Rep. Moldova. Cum arată cifrele pentru RO-EXIT
Foto: Hepta

Românii, într-o mare majoritate, vor unirea cu Republica Moldova, arată cel mai recent sondaj INSCOP Research. 75% susțin acest punct de vedere, în timp ce doar 21,1% se poziționează împotrivă.

Mai mult, românii susțin faptul că țara noastră trebuie să rămână stat membru UE. 71,7% susțin această calitate, de stat membru al blocului comunitar. Doar 25,2% sunt de acord cu RO-EXIT-ul, potrivit analizei INSCOP.

54,9% susțin că aderarea la UE a adus avantaje, un procent în creștere față de septembrie 2021, care era de 47,2%. De asemenea, 40,8% cred că aderarea la UE a fost mai degrabă o mutare care a condus la dezavantaje.

68,4% dintre cei chestionați consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE. Aproximativ 30% dintre români sunt de părere că, în calitate de stat membru, România trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, chiar și atunci când îi sunt afectate interesele naționale,

Legat de raportul dintre o companie multinațională și una românească, aproximativ 70% dintre respondenți au declarat că preferă să lucreze într-o companie autohtonă, în timp ce 26% spun că preferă să lucreze într-o companie străină care activează în țara noastră.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022.

Maia Sandu, despre unirea dintre România și Republica Moldova

Despre unirea România – Rep. Moldova a vorbit de curând și Maia Sandu, președintele de la Chișinău.

„Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii. În același timp există o altă parte din societate care este speriată de ideea Unirii, ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă în societate. O să urmărim sondajele, o să vede cum se întâmplă lucrurile”, a declarat Maia Sandu.

În Moldova, potrivit ultimelor sondaje, scepticismul în rândul populației cu privire la această inițiativă este mult mai mare.

În România, AUR este partidul din Parlament care și-a stabilit drept obiectiv unirea celor două teritorii, aspect care a atras atenția presei internaționale. Jurnaliștii străini au amintit faptul că inițiativa partidului conservator se află în conflict cu interesele Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`