Maia Sandu sceptică în privința unirii României cu Rep. Moldova: „E nevoie de o majoritate covârșitoare a societății”

Maia Sandu sceptică în privința unirii României cu Rep. Moldova: „E nevoie de o majoritate covârșitoare a societății
Maia Sandu / Foto: Hepta

Președintele Republicii Moldova este mai degrabă sceptic în privința unirii cu România. Maia Sandu a vorbit despre posibilitatea organizării unui referendum cu privire la această chesitune, dar susține că pentru înfăptuirea unirii este nevoie de „o majoritate covârșitoare”.

O susținere majoritară, fragilă, în favoarea unirii, din partea cetățenilor Republicii Moldova, vizavi de unire, nu ar fi de ajuns. Șansele de reușită ar fi extrem de mici, dacă luăm în calcul afirmațiile Maiei Sandu. În micul stat de peste Prut există numeroase comunități rusofone care se opun uniri, pe lângă moldovenii care fie vor ca statul să rămână independent din punct de vedere formal, fie să fie sub influența rusă.

„Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii. În același timp există o altă parte din societate care este speriată de ideea Unirii, ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă în societate. O să urmărim sondajele, o să vede cum se întâmplă lucrurile”, a declarat Maia Sandu.

„Un asemenea proiect [unirea- n.red.] trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”adăugat Maia Sandu, pentru Pro TV Chișinău. 

Ce șanse are unirea Republicii Moldova cu România, potrivit sondajelor

În ultimii ani, analizele sociologice din Republica Moldova, dar și din România au arătat cifre descurajatoare cu privire la proiectul pro-unire.

Cele mai recente sondaje arată că numărul cetățenilor care-și doresc unirea în România este curpins între 30-40%. De asemenea, conform cifrelor oficiale, circa 1,05 de milioane de cetățeni moldoveni au și cetățenia română, dintre care circa 750.000 sunt adulți, iar restul minori.

Republica Moldova are o populație de aproximativ 2,7 milioane de locuitori, fără regiunea transnistreană, potrivit datelor oficiale de la Chișinău.

În cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu are nicio intenție să adere la NATO. Principalul impediment este neutralitatea înscrisă în Constituția Republicii Moldova.

„Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară”, a declarat Sandu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:15 - Moment incredibil la Săptămâna Modei de la Paris. Un lichid stropit pe un manechin s-a transformat în rochie
08:09 - Circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din ţară
07:57 - Imagini de groază din Iran: Un polițist, lovit violent cu picioarele de mai mulți protestatari (video)
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)