Sorin Cîmpeanu: Există riscuri de funcţionare dificilă a școlilor din cauza costurilor foarte mari la utilităţi. Soluția ține de plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor

Sorin Cîmpeanu: Există riscuri de funcţionare dificilă a școlilor din cauza costurilor foarte mari la utilităţi. Soluția ține de plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat, luni, că există riscul ca unele școli să nu mai poată funcționa din cauza facturilor mult prea mari la utilități. Acesta a punctat că soluția ar fi plafonarea prețurilor. Luni seară, liderii coaliției s-au reunit pentru o discuție pe tema facturilor la energie și gaze și pentru a găsi soluții în sprijinul consumatorilor casnici, dar și a instituțiilor și companiilor.

Facturile prea mari ar putea închide școlile

„Am atras atenţia în şedinţa de Guvern că trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari la utilităţi și am dat un exemplul unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3% din buget, iar acuma ajung la 15% din buget”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Digi24.

Ministrul Educației a susținut apoi că în opinia sa, soluția e „plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor”, în sensul în care legea actuală privind plafonarea și compensarea chiar să se aplice.

„Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a punctat Cîmpeanu.

Și școlile au primit facturi uriașe

Declarațiile au fost făcute în contextul în care și școlile au început să primească facturi uriașe.

De exemplu, o școală din Bârlad a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună. Spre comparație, Spitalul Municipal, care e cel mai mare consumator local, are de achitat 180.000 de lei.

La începutul lunii, școlile din municipiul Giurgiu au început orele online pentru că nu erau bani de încălzire. „Au venit pentru trei săptămâni facturi de 220 – 230 de milioane, sunt imense”, declarat la acea vreme Inspectorul Școlar General.

Urmăriți B1TV.ro și pe