Studenții abia fac față cheltuielilor. Căminele s-au scumpit, iar bursele au rămas la fel

Studenții abia fac față cheltuielilor. Căminele s-au scumpit, iar bursele au rămas la fel
Foto: Pixabay.

Studenții care vor să stea în căminele studențești vor plăti mai mult. Tinerii spun că instituțiile de învățământ au mărit tarifele de cazare în cămine.

Cămine devin un lux

”Multe universități au crescut, la începutului acestui an universitar, tarifele pentru regia de cămin, aceasta situându-se, în medie, între 150 și 450 lei/lună, existând majorări chiar și de peste 50% față de anul trecut”, atrag atenția studenții de la ANOSR.

Creșterea semnificativă a costurilor de trai ale studenților pe parcursul ultimelor luni și lipsa oricărei măsuri din partea autorităților statului pentru a contracara aceste probleme sunt semnalate de către reprezentanții studenților, notează ziare.com.

„Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare. Conform hotărârii CNFIS, această valoare este, în acest moment, 700 lei/lună, însă există universități în țară care nu respectă nici măcar acest cuantum minim al bursei”, se arată în comunicatul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Bursele au rămas la fel

Studenții ANOSR mai spun că, din 2017 și până în 2022, alocația pentru bursele studențești a rămas aceeași: „Practic, valoarea burselor studenților este aceeași acum ca în urmă cu ultimii 5 ani, aspect evident separat de orice realitate socială și economică.

De asemenea, pentru problema creșterii prețurilor, nu a existat interes nici pentru a compensa inflația prin alte forme de sprijin, precum subvenția cămine-cantine sau facilități acordate studenților.”

Ina Nimerenco, președintele Uniunii Studenților din România, s-a plâns de tarifele crescute din cămine.

„În condițiile de trai actuale, toate s-au scumpit. Acesta este și motivul pentru care unele universități au mărit regiile de cămin, unele mai mult, altele mai puțin. Însă la capitolul bursele sociale, minimul prevăzut de CNFIS este de 700 de lei pe lună de student.

Sigur că acestea pot fi mai mari dacă universitatea decide să susțină acei studenți din venituri proprii, însă aceste cazuri știm ca sunt limitate”, a explicat Ina Nimerenco pentru ziare.com.

Studenții cer mărirea burselor

Tot pentru ziare.com, Viorel Jinga, rector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a precizat că au fost nevoiți să modifice prețurile la cazările din cămine din cauza facturilor mari care vor veni la gaze și curent electric.

„Legat de mărirea chiriei la cămin, se știe că au crescut enorm utilitățile. Am făcut un calcul altfel încât să nu le fie greu studenților și să nu ieșim nici noi foarte mult în pierdere. (…) Totul se leagă și de inflație, să nu uităm”, a explicat rectorul UMF.

Urmăriți B1TV.ro și pe