Studenții vor putea beneficia de credite prin intermediul Agenției de Credite pentru Studenți începând cu anul universitar 2016-2017

Studenții vor putea beneficia de credite prin intermediul Agenției de Credite pentru Studenți începând cu anul universitar 2016-2017
Foto: B1 TV

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că studenții vor putea beneficia de credite prin intermediul Agenției de Credite pentru Studenți începând cu anul universitar 2016-2017, informează Agerpres.

„În ceea ce privește Agenția de Credite pentru Studenți, avem în plan un proiect de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de șapte ani, asta înseamnă 7 milioane de euro pe an. Asta înseamnă că putem oferi credite de studii în valoare medie de 10.000 de euro pentru un număr de 700 de studenți din România. Prima condiție ar fi aceea de a studia în România. În proiect sunt incluse rambursarea cu o perioadă de grație cu dobânzi preferențiale. Studenții vor putea lua credite de anul universitar viitor”, a declarat Cîmpeanu la deschiderea noului an universitar la Universitatea Politehnica din București.

Ministrul a mai spus că bursele sociale ar trebui și ele mărite atât din punctul de vedere al cuantumului, cât și numeric, astfel încât să asigure costurile de cazare și masă ale studenților.

El s-a mai referit și la nevoia de a fi atrași cât mai mulți studenți străini la universitățile din România.

„Dacă ne raportăm la numărul de studenți, la începutul anului universitar care s-a încheiat, erau înmatriculați în universitățile românești 500.000 de studenți români și 24.000 de studenți străini. Recomand tuturor universităților să aibă disponibile programe de studii în limbile engleză, franceză și germană, așa cum are și UPB. Sub 5% dintre studenți să fie studenți străini este sub potențialul României. Sunt țări care au sistem de învățământ de aceeași calitate în Europa și în care numărul studenților străini depășește 10%”, a mai susținut Sorin Cîmpeanu.