STUDIU: Creierul uman poate îmbătrâni cu 10 ani din cauza infecției cu Covid-19

STUDIU: Creierul uman poate îmbătrâni cu 10 ani din cauza infecției cu Covid-19
Foto: Pixabay

Persoanele care se vindecă după infecția cu COVID-19 pot pot suferi probleme grave alecreierului. Astfel, cele mai grave cazuri de infecție sunt asociatecu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, potrivit cercetătorilor,potrivitReuters.

Un studiu realizat pe84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a scos la iveală econsecințeleîngrijorătoare ale infecției cu Covid-19 asupra sistemului nervos. La pacienții care au făcut formesevere de COVID-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv timp de câteva luni, potrivit Digi 24.

„Analizele noastre se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport. „Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”.

Testele cognitive arată cât de bine îndeplineşte creierul anumite aptitudini. Testele sunt utilizate și în cazul persoanelorcare suferă de boli precum Alzheimer.

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, asupra pacienţilor internaţi care au fost confirmați cu Covid-19.

În cele mai grave cazuri efectele sunt asemănătoare„declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.”

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh. „Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”.

Tags:
Ultima oră
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”