Studiu îngrijorător: Aproape 20% dintre elevi susțin că părinții lor doar cred că știu ce fac ei pe internet

Studiu îngrijorător: Aproape 20% dintre elevi susțin că părinții lor doar cred că știu ce fac ei pe internet

Statisctică alarmantă cu privire la modul în care copiii folosesc internetul, dată publicităţii de Poliţia Română.
Peste 18% dintre elevi susţin că părinţii lor doar cred că ştiu cu ce se ocupă ei în mediul online, dar în realitate nu ştiu chiar tot, în timp ce alţi peste 13% declară că părinţii nu ştiu mai nimic din ce fac atunci când sunt pe internet, arată un studiu al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Potrivit cercetării, copiii care au fost lăsaţi să descopere singuri cum se utilizează internetul au fost mai des victimele agresiunilor din mediul online decât cei ai căror părinţi au fost alături de ei atunci când au început să folosească această reţea.
”Peste 40% din totalul participanţilor la studiu au enumerat utilizarea computerului printre principalele activităţi de petrecere a timpului liber, alături de ieşitul cu prietenii, urmărirea programelor tv sau practicarea unor sporturi. Peste 78% dintre elevii chestionaţi au un cont pe cel puţin o reţea de socializare, iar aproximativ 47% dintre subiecţi şi-au selectat prietenii din mediul online din rândul persoanelor pe care le cunoşteau iniţial în realitate. Peste 50% dintre elevi au acceptat să se împrietenească online cu persoane pe care nu le cunoşteau în realitate, iar 38% dintre participanţii la studiu declară că jumătate dintre prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuţi”, se arată în studiu, potrivit Agerpres.

Cercetarea mai relevă că disponibilitatea de a socializa cu persoane necunoscute, la fel ca necunoaşterea instrumentelor de protecţie a informaţiilor cu potenţial de victimizare sunt factori de risc asociaţi de cele mai multe ori necunoaşterii potenţialelor riscuri existente în mediul virtual.
Totodată, arată studiul, majoritatea respondenţilor – 85,2% – sunt conştienţi de pericolul dezvăluirii de informaţii personale unor necunoscuţi şi peste jumătate sunt de acord că trebuie să citeşti politicile de confidenţialitate şi regulile de utilizare ale site-urilor.
Doar procente mici dintre participanţii la cercetare înţeleg însă nevoia de a-şi proteja informaţiile personale în faţa apropiaţilor.
41,5% consideră că nu e nicio problemă dacă le spui parolele de la conturile tale de pe internet celor mai buni prieteni.

În ceea ce priveşte potenţialele agresiuni, realizatorii arată că mulţi dintre copii nu ştiu cum să procedeze.
Dacă ar fi ameninţaţi pe internet, 5,9% dintre respondenţi nu ar spune nimănui, 10,5% ar răspunde ameninţărilor tot cu ameninţări, 49,4% ar cere ajutorul unui părinte şi 57% ar salva mesajele pentru a avea dovezi în cazul în care ar fi nevoie să depună plângere penală.

40% dintre respondenţi au învăţat să folosească internetul cu sprijinul părinţilor, în timp ce 60% declară că au descoperit singuri cum se utilizează internetul.

Urmăriți B1TV.ro și pe