Studiu: Oamenii care nu dorm suficient, risc ridicat de îmbolnăvire (VIDEO)

Studiu: Oamenii care nu dorm suficient, risc ridicat de îmbolnăvire (VIDEO)
Foto: milkbee.com

Oamenii care nu dorm suficient riscă să se îmbolnăvească mult mai repede decât în mod normal. Asta arată specialiştii americani care au realizat şi un studiu, bazat pe sute de voluntari expuşi unor viruşi ai răcelii, informează B1 TV.

Rezultatul analizei este susţinut şi de medicii români, care atrag atenţia că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte se pot alege cu răceli sau alte boli grave.

Oamenii de știință americani spun că lipsa odihnei poate conduce la efecte negative severe. Potrivit unui studiu bazat pe sute de voluntari expuşi unor viruşi ai răcelii, persoanele care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte erau de 4-5 ori mai predispuşi la boli.

Şi medicii români trag un semnal de alarmă în acest sens.

”Persoanele care dorm foarte puţin sunt supuse riscului de a dezvolta anumite îmbolnăviri. Este afectat sistemul imunitar, ca urmare a acestei afectări pot apărea diverse infecţii. Persoanele care dorm mai puţin pot fi expuse riscurilor de accidente vasculare cerebrale, au un risc crescut de infarct miocardic şi de dezvoltare a bolilor cronice”, afirmă Valeria Herdea, medic de familie.

”Există riscuri majore pentru sănătate, pentru reducerea duratei somnului, în special cele care ţin de afecţiunile cardio vasculare, imunitare şi cele metabolice. Modificările neoropsihice de tipul depresiei pot să fie agravate de lipsa somnului şi nu este o surpriză să apară tentativele de suicid”, spune Tudor Ciuhodaru, șef UPU Spital Iași.

Doctorii mai spun că, în primă fază, cei care se odihnesc mai puţin decât au nevoie răcesc mai des şi îşi pierd capacitatea de concentrare.

”Din cauza faptului că se concentrează mai greu, pot avea reacţii întârziate şi pot avea o frecvenţă mai mare în producerea accidentelor rutiere, dar la acealeaşi persoane se constată decesul prematur, prin moarte subită. Există sindromul de oboseală cronică, care este o realitate”, mai spune Valeria Herdea, medic de familie.

Lipsa somnului duce la îmbolnăviri mai dese

Ultima oră
20:39 - Klaus Iohannis: Fiecare persoană în plus care se vaccinează contribuie la încheierea gravei crize sanitare. Scopul celor care răspândesc dezinformări și știri false e să slăbească solidaritatea națiunii noastre (VIDEO)
20:25 - Octavian Jurma: „Al patrulea val al pandemiei a început mai devreme în România. Pragul de 1.000 de cazuri zilnice, depășit în luna august”
20:18 - Medici și asistenți medicali, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Ambulanței: „Duceți permanent o luptă contracronometru care de cele mai multe ori face diferența între viață și moarte” (VIDEO)
20:05 - CNAIR anunță restricții de circulație în aproape toată țara, din cauza caniculei
20:03 - Schimbări la procedura adopției copiilor, adoptate de Guvern. Birocratizarea excesivă va fi eliminată
20:01 - Un turist ceh dat dispărut a fost căutat pe munte de salvamontiști. Bărbatul a fost găsit în gara din Braşov
19:45 - George Simion (AUR): Sunt ONG-uri care încearcă să le spună copiilor cât de normal e să îți alegi singur sexul. Se încearcă introducerea acestui gen de propagandă și pe cale oficială (VIDEO)
19:24 - Comisia Europeană a aprobat achiziția Telekom România de către Orange, cu anumite concesii
19:15 - Raed Arafat: De exemplu, ca să nu se închidă, la creșterea incidenței accesul în restaurante la interior ar putea fi permis doar persoanelor vaccinate. Nu cred că vorbim de discriminare (VIDEO)
19:08 - Enterocolita, boala care strică vacanța turiștilor pe litoral. Mâncarea şi apa din mare, principalele surse de infectare