Tanczos Barna se declară convins că în România ”există urși mai mari” decât Arthur și spune că Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la acest urs (VIDEO)

Tanczos Barna se declară convins că în România ”există urși mai mari” decât Arthur și spune că Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la acest urs (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți, că nici la instituția pe care o conduce, nici la alte instituții subordonate nu există vreun raport cu privire la ursul Arthur. Oficialul guvernamental a prezentat, într-o conferință de presă, primele măsuri care au fost luate pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Ministrul Mediului, anunță primele măsuridupă uciderea ursului Arthur

Una dintre decizii prevede că în cazul unor exemplare-problemă extragerile să se facă doar cu intervenția unui personal tehnic de specialitate.

„Echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului brun. Au fost efectuate controale de către Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Protecție a Mediului și Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind din cele trei rapoarte sunt următoarele: această asociație a cerut mai multe intervenții, trei dosare, din care două au fost respinse și unul a fost aprobat. În acest dosar aprobat, există procese verbale de daune, cât și o solicitare ulterioară, din anul 2021, cu privire la pagube cauzate de urs. (…)

Fiind o anchetă penală în curs și neputând intra în toate amănuntele rapoartelor de control finalizate de instituțiile noastre, aș vrea să spun că una din constatările importante ale echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea după emiterea acordului până la momentul recoltării.

Această perioadă este de 60 de zile acum, până în 2019 a fost una nelimitată, până la sfârșitul anului emiterii, și tocmai de aceea am decis că această perioadă trebuie scurtată. Exista până acum posibilitatea ca ulterior emiterii acordului de recoltare să se aștepte momentul oportun pentru extragere. (…) Pentru a elimina această posiblitate am decis ca toate ordinele să prevadă perioadă de 15 zile.(…)

Altă decizie este să nu permitem în cazul acestor extrageri de exemplare-problemă să intervină decât personal tehnic de specialitate, astfel evităm orice posibilă deturnare a scopului intervenției”, a explicat Taczos Barna.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna:Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur

În ceea ce privește ursul pentru care a fost emisă derogarea, ministrul a precizat că acesta a fost recoltat la 22 de zile după emiterea ordinului.

”Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare și conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul cum ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate. (…) Recoltarea ursului s-a făcut pe 13 martie s-a făcut de către un cetățean străin. Documentele depuse de această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate de Garda Forestieră. A avut autorizație de vânătoare, permis de portarmă și, din punctul acesta de vedere, legea a fost respectată din acest punct de vedere”, a mai precizat ministrul.

Referitor la ursul Arthur,Tanczos Barna spune că până la apariția informațiilor din presă, Ministerul nu a avut nicio informație despre acest exemplar.

„Nu am găsit la nicio instituţie subordonată rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiză. Exemplarul recoltat avem certitudine şi posibilitatea identificării. Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelate poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom încerca să obţinem aceste dovezi”, a mai spus ministrul, adăugând că Arthur nu ar fi fost chiar cel mai mare urs din România.

„Sunt 593 de puncte, din câte știu ursul lovit de mașină în Sovata avea 620. Sunt convins că există în România urși mai mari”, a a mai spus Tanczos Barna.

Potrivit reprezentanților Asociației ”Agent Green”, ursul, în vârstă de 17 ani, ar fi fost vânat într-o arie protejată din țara noastră, folosind de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar.

Urmăriți B1TV.ro și pe