Traian Băsescu, despre criza refugiaților: Cred că încep să se trezească unii din liderii UE, își dau seama de riscuri. România trebuie să refuze ideea de cotă (VIDEO)

Traian Băsescu, despre criza refugiaților: Cred că încep să se trezească unii din liderii UE, își dau seama de riscuri. România trebuie să refuze ideea de cotă (VIDEO)
Foto: B1 TV

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit luni, despre criza refugiaților, precizând că România a greșit la Consiliul din luna iunie când a aprobat ideea de cotă.

”Și altă țări anunță posibilitatea închiderii frontierelor. Din acest punct de vedere cancelarul austriac a devenit clovnul Europei, amenințând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiați. Este un abuz și să gândești că vei penaliza o țară cu reducerea de fonduri structurale. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiați și își dau seama de riscuri. În ceea ce ne privește, s-a făcut o mare greșeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat o cotă.  Acum s-a pus într-o situație foarte dificilă.
Acceptând cota din iunie, a venit peste noi cota mai mare”, a declarat Băsescu.

”Nu există altă soluție corectă pentru România. România trebuie să refuze ideea de cotă, dintr-un motiv simplu. Pentru că România nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrectut în statele care sunt membre Schengen și nu în România. Aduceți-vă aminte criza din zona euro. Nu a chemat nimeni România, Bulgaria, țările nemembre în zona euro să de bani pentru Grecia. Pentru colapsul economic al unor state au plătit cei din zona euro. La fel și acum. Necazul se întâmplă în zona Schengen. Nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt. Aduceți-vă aminte cât de exigenți erau față de noi când am relaxat condițiile de acordare a cetățeniei pentru moldoveni”, a mai spus fostul șef al statului.

”Ori acum vin și ne dau lecții exact cei care ne criticau cel mai tare. Mai mult, România are propria ei imigrație. Anul trecut, în România s-au stabilit 4.645 de cetățeni ai altor state, cei mai mulți din Ucraina. Anul acesta, sunt convins că vor fi mai mulți din Ucraina. Nu mai vorbim de acordarea cetățeniei către cetățeni arabi care provin din familii mixte. România are o politică pe care a suportat-o singură. Ne-am asumat. Noi nu am chemat pe nimeni. Mai avem acest argument. România n-a invitat nici sirieni, nici aficani sa vină în țară. Domna Merkel a vrut să îi primească. Acum a închis frontierele. Cred ca liderii europeni s-au trezit din vacanță. Ca și al nostru”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a mai precizat că la Consiliul JAI de luni că România trebuie să aibă o poziție foarte fermă.

”Mă aștept ca JAI-ul de astăzi, dacă s-au trezit participanții la Consiliu, să aibă o poziție foarte fermă legată de viitor. Cred că este estențial să dea acest semnal extrem de puternic, că s-a închis poarta Europei pentru cei care vor să pătrunda ilegal. Orice stat care are un punct de vedere diferit de celelate își exprima punctul de vedere și se face o minută care devine ancora folosită de țara respectivă”, a mai spus fostul președinte.

Traian Băsescu susține că ar trebui luată o hotărâre cu privire la refugiați în Parlamentul României, hotărâre care nu poate fi atacată de nimeni.

”Dacă aș fi făcut eroarea din iunie, chemam instituțiile statului român, dădeam mandat ministrului ca azi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menționeze într-o minută a Consiliului. Și aș veni repede la Parlament și aș cere Parlamentului o dezbatere și o hotărâre. Și mai departe nimeni, în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului național. Este sigura portiță de ieșire. Minută azi și mâine convocat Parlamentul și dezbatere și o hotărâre a Parlamentului României peste care nu poate trece nimeni”, a explicat Băsescu.

Traian Băsescu, despre criza refugiaților