EXCLUSIV // Andrei Ursu, după achitarea torționarilor tatălui său: „Este șocant ca la 30 de ani de la eliberarea de comunism, Securitatea să poată să ajungă și să influențeze o judecătoare”

EXCLUSIV // Andrei Ursu, după achitarea torționarilor tatălui său: Este șocant ca la 30 de ani de la eliberarea de comunism, Securitatea să poată să ajungă și să influențeze o judecătoare

EXCLUSIV // Magistrații Curții de Apel Bucureşti (CAB) i-au achitat, joi, pe torționarii Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. Procurorii militari ceruseră pedeapsa maximă pentru cei doi, adică 25 de ani de închisoare.

Într-o primă reacție la decizie, Andrei Ursu a declarat pentru B1.ro că este „absolut stupefiat” de o asemenea decizie pe care au putut să o ia judecătorii.

Sunt stupefiat! Este o bătaie de joc la adresa justiției o asemenea decizie!, au fost primele cuvinte ale fiului lui Gheorghe Ursu.

Andrei Ursu a respins posibilitatea ca faptele să se prescrie fiind vorba de „crime împotriva umanității”. Cu toate acestea, conform instanței, judecătoarea ar fi schimbat încadrarea celor doi în”tratamente neomenoase.”

Andrei Ursu a subliniat pentru B1.ro că în instanță au avut absolut toate probele necesare și mărturii ale martorilor în instanțe pentru a demonstra vinovăția torționarilor și chinurile groaznice la care a fost supus tatăl său de către colonelul Pârvulescu și o asemenea decizie de achitare arată că „Securitatea a ajuns la doamna judecător și a influențat-o”.

Este șocant ca la 30 de ani de eliberarea de comunism, Securitatea să poate să ajungă și să influențeze o judecătoare, a fost concluzia dură a lui Andrei Ursu.

Acesta a subliniat că va merge mai departe în eforturile sale de a pedepsi torționarii tatălui său și se va îndrepta cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că disidentul Gheorghe Ursu a fost „turnat” la Securitate de colegii săi de institut, care au căutat în sertarele biroului inginerului, i-au găsit jurnalul în care nota idei intime și ganduri opuse regimului comunist, ceea ce a atras deschiderea dosarului informativ „Udrea”, dosar ce, finalmente, a condus la moartea bărbatului, ca urmare a torturilor. Acesta a decedat pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au „inventat” infracțiunea de deținere și operațiuni interzise cu mijloace de plată străine„, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea Supremă.
Informațiile din rechizitoriul prin care torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost deferiți justiției relevă faptul că faza incipientă a dosarului, care, în final, s-a soldat cu decesul acestuia, a început de la o curiozitate a colegilor săi de la institutul la care lucra.

În acest caz, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiș sunt acuzaţi că au exercitat acţiuni represive faţă de Gheorghe Ursu. Pe de altă parte, George Homoștean şi Tudor Postelnicu sunt acuzaţi de procurorii militari că au transmis catre ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de Pârvulescu şi Hodil împotriva lui Gheorghe Ursu.

Torționarii au negat tot timpul acuzațiile, afirmând că doar au îndeplinit ordinele conducerii.

„Eu am îndeplinit comenzi primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite,” a declarat Hodiş.

Procesul a mai avut încă doi inculpați, foştii miniştri de interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, dar au murit între timp.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`