Criza din Valea Jiului. Ce revendicări au minerii care s-au blocat în subteran

Criza din Valea Jiului. Ce revendicări au minerii care s-au blocat în subteran
Foto: pixabay.com

Protestul minerilor din Valea Jiului a continuat și luni dimineață, pentru a șasea zi consecutiv. Sute de mineri de la exploatările Lonea și Livezeni s-au adunat în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara, în timp ce alți 60 de colegi ai lor de la mina Lupeni au rămas blocați în subteran, amenințând cu intrarea în greva foamei dacă revendicările nu le vor fi rezlvate. Oamenii cer, printre altele, să-și primească salariile restante. Între timp, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni după-amiază, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții minerilor, că aceștia își vor primi banii începând din 25 și 26 februarie, în trei tranșe.

O nouă zi de proteste în Valea Jiului: Ce solicitări au minerii

Minerii care protestează de aproape o săptămână în Valea Jiului cer plata restanțelor salariale. Este vorba despre salarii și tichete de masă restante de 10 luni. Printre revendicările lor se numără și decontarea transportului, restant de 11 luni, precum și decontarea încălzirii.

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat, la finalul săptămânii trecute, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn.

Ministrul Muncii anunță că minerii își vor primi salariile restante în trei tranșe

Între timp, luni a avut loc o întâlnire între ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează – plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră la pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă. (…)

Am agreat ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 minerii să poată să încaseze drepturile restante şi o parte din beneficiile restante, cum sunt tichtele de masă şi banii de transport, şi un alt mare avantaj al acestei soluţii este că toată compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung”, a declarat Raluca Turcan la finalul discuțiilor, precizând că minerii nu au nicio vină că acele companii au tot acumulat datorii.

Florin Cîțu: Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat

Despre situația din Valea Jiului a vorbit, luni dimineață, și premierul Florin Cîțu. Șeful Guvernului a afirmat că în mandatul său nuu va permite să aibă loc ”o nouă mineriadă”, așa cum s-a întâmplat în anii 90.

“Sunt foarte mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni, tot din aceeași categorie în ultimii ani de pe urma acestei categorii sociale. Țineți minte ce s-a întâmplat în anii ’90. Eu vreau săspun atât românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată, în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și al altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a spus Florin Cîțu.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”