Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor de peste 5 ani: Eficacitatea e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică // Ce spune medicul despre riscul de miocardită (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor de peste 5 ani: Eficacitatea e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică // Ce spune medicul despre riscul de miocardită (VIDEO)
Foto: RO Vaccinare / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că, în cazul copiilor de peste 5 ani, eficacitatea vaccinului e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică. Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat deja serul în cazul celor mici, iar acum autoritățile se pregătesc pentru a începe efectiv imunizarea.

Medicul a vorbit și despre riscul de miocardită după vaccinare. Gheorghiță a spus că acest risc există după mai multe tipuri de vaccinuri, dar și după foarte multe infecții virale, inclusiv după infectarea cu coronavirus.

În cazul trecerii prin boală, riscul de miocardită e mult mai mare și aceasta trece după circa trei săptămâni. În cazul vaccinului, însă, riscul e cu mult mai mic, iar inflamarea trece în circa cinci zile. Până acum nu a fost înregistrat niciun caz grav de miocardită după vaccinare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor de peste 5 ani

Întrebat ce se întâmplă cu vaccinarea copiilor de peste 5 ani, medicul a răspuns: „Avem acum o autorizare din partea Agenției Europene a Medicamentului emisă pe 25 noiembrie, ieri. Vorbim de un vaccin care e în flacoane multidoză cu 10 doze, dozajul e estimat la o treime din doza pe care o folosim acum, adică 10 în loc de 30 de micrograme”.

„Datele științifice ne arată un profil de siguranță foarte ridicat, foarte bun, în sensul în care, în cea mai mare parte a cazurilor, s-au identificat reacțiile advrse comune obișnuite la locul de administrare și cele deja cunoscute – febră, dureri musculare, articulare și de cap.
Eficacitatea e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică.

Noi suntem acum într-o perioadă în care amenajăm cabinetele de vaccinare în centre, optimiză platforma de programare și registrul electronic de vaccinare și procedurile din spate

La început de decembrie vom avea acțiuni cu rol de informare și de comunicare”, a mai declarat președintele CNCAV.

Ce spune Gheorghiță despre riscul de miocardită

„Sigur că toată lumea e îngrijorată pe bună dreptate de acest risc de miocardită, dar acum, pe datele persoanelor voluntare din studiu, nu au fost identificate cazuri. Sunt și puține persoane – 2.000.

Această inflamare a mușchiului cardiac nu e în mod particular specifică vaccinului COVID-19, ea se regăsește și după alte tipuri de vaccinuri și în mod clasic se regăsește după foarte multe infecții virale și după COVID-19 riscul de miocardită e mult mai mare decât după vaccinare.

Datele din studiile clinice arată că modificările cardiace se recuperează 100% în primele cinci zile, spre deosebire de miocardita clasică, post vaccinală sau din alte cauze, care în proporție de 70% se erecuperează în trei săptămâni.

Sunt cazuri rare, cu evoluție bună, nu au fost decese, vorbim de o spitalizare de două – tei – patru zile”, a mai explicat medicul Valeriu Gheorghiță.