Olanda înăsprește restricțiile. Mark Rutte: „Începând de duminică, întreaga țară este efectiv închisă între 5 PM și 5 AM”

Olanda înăsprește restricțiile. Mark Rutte: „Începând de duminică, întreaga țară este efectiv închisă între 5 PM și 5 AM”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Autoritățile din Țările de Jos vor înăspri măsurile de lockdown parțial, astfel că barurile, restaurantele și magazinele se vor închide mai devreme, a anunțat vineri premierul olandez Mark Rutte.

Zeci de persoane protestau la Haga în timp ce Mark Rutte anunța noile restricții, măsuri despre care spune că sunt menite să mai ușureze din presiunea pe care o resimte sistemul sanitar.

Mark Rutte: Restricțiile din Olanda, înăsprite

„Începând de duminică, întreaga țară este efectiv închisă între 5 PM și 5 AM”, a spus premierul Țărilor de Jos, potrivit AFP preluată de The Straits Times. „Trebuie să fim realiști, bilanțul zilnic încă este la un nivel prea mare”, a continuat el, făcând referire la faptul că autoritățile depistează în continuare peste 20.000 de infectări noi în fiecare zi.

Anterior, magazinele non-esențiale puteau rămâne deschise până la ora 18.

Potrivit premierului olandez, cafenelele, cinematografele, teatrele și alte locații vor funcționa la capacitate redusă, având în vedere că trebuie respectată o distanțare fizică de 1,5 metri la interior.

Școlile își vor desfășura în continuare activitatea cu prezență fizică.

Mark Rutte a recunoscut că guvernul olandez a eșuat în a convinge populația că trebuie să se testeze dacă prezintă simptome.

„Mă învinovățesc pe mine pentru asta”, a spus el. „Trebuie să ne descurcăm mai bine”, a subliniat Mark Rutte.

În Europa a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta sud-africană a SARS-CoV-2. Confirmarea a fost făcută pe teritoriul Belgiei și se referă la o femeie nevaccinată care venise din Egipt, prin Turcia. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a denumit tulpina „Omicron” și a clasificat-o ca fiind una „de îngrijorare”.

În tot acest context, statele UE au căzut de acord să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă. Concret, restricția vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe. Totodată, țărilor membre li s-a solicitat să testeze și să plaseze în carantină toți pasagerii care sosesc din această regiune.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri