Condițiile meteo nefavorabile din aceste zile pot duce la închiderea unor unități școlare, situație în care elevii vor trebui să rămână acasă. Reglementările în vigoare permit părinților, în anumite condiții, să beneficieze de zile libere pentru a-și supraveghea copiii.
În situațiile în care autoritățile decid că vremea de iarnă impune închiderea temporară a unor școli, părinții pot obține zile libere pentru a avea grijă de copii. Acest lucru este reglementat de Legea 19/2020. Astfel, zilele libere pentru supravegherea copiilor sunt acordate doar în situațiile stabilite de autoritățile competente.
În situațiile de vreme extremă, inspectoratele școlare constată că școlile trebuie închise temporar pentru că elevilor le-ar fi dificil să ajungă la cursuri. În aceste condiții, părinții copiilor cu vârste de până la 12 ani (sau 26 de ani, în cazul copiilor cu dizabilități), înscriși la școlile respective vor beneficia de zile libere. Acestea se acordă doar dacă activitatea pe care o desfășoară nu pemite munca la domiciliu sau telemunca.
Legea stabilește că anumite categorii de angajați pot sta acasă pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a școlii, doar dacă au acordul angajatorului. Este vorba despre lucrătorii care activează în:
Legea stabilește că părinții sunt plătiți în cazul în care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii, în astfel de situații. Indemnizația acordată se ridică la 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Suma nu poate depăși corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Banii sunt acordați de angajator, în primă fază, iar apoi sunt decontați din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Pentru a putea beneficia de zile libere în cazul închiderii temporare a școlilor, părintele trebuie să depună o cerere, la angajator. Solicitarea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat zile libere pentru același motiv. De menționat că aceste zile nu se acordă în cazul în care unul dintre părinți se află în următoarele situații