13 câini au fost uciși în Vietnam pentru că stăpânii lor aveau COVID-19. Animalele fuseseră transportate sute de kilometri pe o motocicletă (FOTO)

13 câini au fost uciși în Vietnam pentru că stăpânii lor aveau COVID-19. Animalele fuseseră transportate sute de kilometri pe o motocicletă (FOTO)
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile vietnameze au eutaniasat 13 câini în provincia Ca Mau ca urmare a faptului că proprietarii animalelor fuseseră depistați cu COVID-19, iar situația a stârnit un adevărat val de critici în mediul online.

Vietnam: 13 câini au fost uciși pentru că stăpânii lor aveau COVID-19

Pham Minh Hung muncea la o reședință în Long An, însă traiul familiei a fost puternic afectat de pandemie, astfel că odată ce au fost relaxate restricțiile de călătorie au hotărât să plece la o rudă. Astfel, el soția sa și-au început vineri călătoria din Long An către Ca Mau, transmite tuoit tre news.

Cei doi au pornit la drum pe o motocicletă și au luat cu ei și 15 câini, însă ulterior aveau să renunțe la doi cățeluși.

Odată ce au ajuns în districtul Tran Van Thoi din provincia Ca Mau, cuplul și cei 13 câini au fost trimiși într-un centru de carantină de la un liceu, însă atât bărbatul, cât și femeia erau infectați cu coronavirus, conform rezultatelor care au venit la amiaza zilei de sâmbătă. În aceeași zi avea să vină și rezultatul pozitiv de la testul RT-PCR.

Prin urmare, cei doi au fost transferați la un spital din același district. În timp ce aceștia își primeau tratamentul, mai mulți oficiali locali i-au convins pe Hung și pe soția lui să permită eutanasierea câinilor pe motiv că aceștia ar putea fi infectați cu SARS-CoV-2.

Vestea a provocat foarte multă mânie pe rețelele sociale, iar imaginile cu cei 13 câini transportați pe motocicletă într-o călătorie de 300 de kilometri au fost distribuite intens în online.

„Din punct de vedere ştiinţific, nu există nicio dovadă conform căreia câinii transmit oamenilor COVID-19. Nu până acum, deci decizia de a ucide câinii nu are o bază ştiinţifică”⁣⁣, a declarat dr. Tuan Nguyen, profesor de medicină predictivă la Universitatea de Tehnologie din Sydney, care spune că acțiunea autorităților vietnameze a fost una „crudă și lipsită de etică”, potrivit The Bangkok Post.