5 evrei israelieni, arestați sub suspiciunea că spionau pentru Iran. Aceștia fotografiau locuri strategice și încercau să stabilească relații cu armata și clasa politică

5 evrei israelieni, arestați sub suspiciunea că spionau pentru Iran. Aceștia fotografiau locuri strategice și încercau să stabilească relații cu armata și clasa politică
Foto simbol: Pixabay

Serviciul israelian de securitate Shin Bet a anunțat că a arestat cinci evrei israelieni, care sunt acuzați că au ajutat un agent iranian să strângă informații și să își creeze legături în Israel, în ciuda faptului că unii dintre ei deja bănuiau că acesta lucrează pentru Iran, transmite Times of Israel.

Shin Bet, detalii despre cazul celor 5 evrei israelieni arestați sub suspiciunea că spionau pentru Iran

Cei cinci suspecți – patru femei și un bărbat – sunt toți evrei, fie imigranți din Iran, fie descendenți ai unor imigranți iranieni. Dezvăluirea numelor a fost interzisă de instanță la solicitarea avocaților.

Potrivit contraspionajului israelian, suspecții au fotografiat locuri strategice din Israel, inclusiv Consulatul american la Tel Aviv, au încercat să stabilească relații cu diverși politicieni, au oferit informații de securitate despre diferite locații, însă au comis și alte infracțiuni – toate în interesul agentului iranian, în schimbul a mii de dolari. Agentul respectiv folosea numele de Rambod Namdar.

Mai mult decât atât, Shin Bet spune că doi dintre suspecți au încercat să își convingă copiii să intre în unitatea de informații militare din cadrul armatei israeliene, IDF.

Cu toate acestea, spune serviciul israelian de contrainformații, cum niciunul dintre suspecți nu a avut acces la materiale clasificate de anvergură, nu există semne care să indice că acest cerc de spionaj ar fi compromis securitatea națională a Statului Israel. Chiar și așa, a scos la iveală o vulnerabilitate care ar putea fi speculată de Iran în viitor.

„Fac apel la cetățenii Israelului să fie vigilenți în legătură cu aceste tentative. E posibil ca oamenii care se află în spatele informației pe care o parcurgeți sau o împărtășiți pe rețele să fie iranieni”, a fost reacția premierului israelian Naftali Bennett. „Nu poate exista nicio îndoială – brațul lung al aparatului de apărare va ajunge la oricine încearcă să prejudicieze securitatea Israelului”, a continuat oficialul.

Ancheta a adus în prim-planul scenei publice fenomenul evreilor care vin în Israel din Iran pentru a-și vizita familia. În unul dintre cazuri, o astfel de călătorie – efectuată de nepoata unuia dintre suspecți – a fost pretextul pentru a transporta fonduri pentru plata israelienilor care lucrau pentru Namdar, se mai arată în rechizitoriu.

Ultima oră
14:14 - Jucătoarea lui Darren Cahill a produs surpriza zilei la Australian Open. Victorie în trei seturi cu Naomi Osaka, multiplă câștigătoare de Grand Slam
14:06 - Prognoza meteo pentru finalul lui ianuarie și luna februarie 2022. Zile geroase la începutul intervalului, când vin temperaturile de primăvara
14:02 - CORONAVIRUS | O localitate din Timiș are cea mai mare incidență – 27,83. Cum e situația la nivel național
14:00 - MAE: Solicitarea Rusiei de a reduce postura NATO în statele care au aderat după 1997 a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către NATO. România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic
13:52 - Alexandru Rafila: Centrele ambulatorii de evaluare sunt destinate pacienților pozitivi, care au astfel ocazia să facă o investigație completă. Tratamentul antiviral administrat la timp este esențial (VIDEO)
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore
12:58 - Cosmin Cristian Viașu a murit. Senatorul USR avea doar 45 de ani