68% dintre animalele sălbatice au dispărut în ultimii 50 de ani. Perspectivele sunt infiorătoare. Anunțul specialiștilor

68% dintre animalele sălbatice au dispărut în ultimii 50 de ani. Perspectivele sunt infiorătoare. Anunțul specialiștilor
Foto: Pixabay

Situație dramatică raportată de specialiștii din cadrul organizației pentru mediu WWF. Două treimi din populațiile de animale sălbatice au dispărut în ultimii 50 de ani, arată raportul World Wildlife Fund (WWF), citat de BBC.

Acest fenomen nu dă semne de încetinire, menționează activiștii de mediu, care invocă un „declin catastrofic”. Pescuitul în exces și braconajul se numără printre principalii factori care determină extincția animalelor sălbatice, atrage atenția Tany Steele, director WWF.

„Ne distrugem lumea. Singurul loc pe care îl numim ‘acasă’, punându-ne în pericol sănătatea, siguranța și supraviețuirea pe Pământ. Natura ne trimite acum un disperat SOS și ne-a mai rămas puțin timp”, a declarat oficialul organizației neguvernamentale.

Un milion de specii de animale și plante, amenințate cu extincția

Potrivit raportului realizatpentru intervalul 1970 – 2020, 68% este scăderea numărului de animale sălbatice. Au fost analizate în total peste 20.000 de populații de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești.

Un alt studiu, din 2019, realizat de un grup de oameni de știință din mai multe state, a concluzionat faptul că un milion de specii, dintre care 500.000 de animale și plante și 500.000 de insecte, ar putea dispărea în următoarele decenii.