EXCLUSIV // Amenzile nu vor diminua cifrele pandemiei de COVID-19. Alfred Bulai: „Nu se va schimba nimic”. Soluțiile sociologului

EXCLUSIV // Amenzile nu vor diminua cifrele pandemiei de COVID-19. Alfred Bulai: „Nu se va schimba nimic. Soluțiile sociologului

Noi restricții ar putea să fie impuse în curând în România, în contextul în care valorile cu privire la numărul de infectări cu SARS-COV-2 și rata de pozitivare la nivel național se află pe un puternic trend ascendent. Printre acestea, controale dese și amenzi severe. Sociologul Alfred Bulai, profesor universitar la SNSPA, crede că măsurile coercitive nu vor rezolva problema.

„În general măsurile doar punitive, draconice, nu ajută foarte mult. Nu se va schimba nimic. Nu numai ele sunt utile. Măsura coercitivă este utilădoar pentru excepții. Dacă doi oameni trec pe roșu într-o zi, la Piața Romană, da, coerciția e funcțională. Dacă trec 1.000 într-o zi, fii sigur că nu are sens”, a declarat Alfred Bulai pentru B1.ro.

Puterea exemplului, o inițiativă mai inspirată în opinia sociologului Alfred Bulai

În opinia lui Alfred Bulai, există și alte soluții care ar putea fi implementate, în vederea atingerii obiectivelor propuse de autorități.

„Modelul cultural este cel care trebuie să fie luat în calcul. Întotdeauna trebuie să fie recompensați cei care respectă regulile. Să fie cultivați chiar ca eroi cei care sunt exemplari în aceste acțiuni.

Să ne uităm ce fac alte societăți… Un românache, acum câțiva ani la New York… Era un incediu într-un apartament, iar românul a intrat și a salvat doi copii. Ce s-a întâmplat? Primarul din acel sector a făcut un eveniment cu presă, l-a declarat cetățean de onoare al cartierului (n.r. – pe român), l-a premiat simbolic”, a punctat expertul pentru B1.ro.

Alfred Bulai, sociolog: „Autoritățile trebuie să fie exemple”

Pentru o societate funcțională și în cazul de față pentru respectarea regulilor de protecție, autoritățile trebuie să fie un exemplu, un model, atenționează Alfred Bulai.

„În general însă, prima chestiune pe care trebuie să o aibă în vedere autoritățile este să fie ele exemple, sincere și cinstite (…) Guvernanții la noi și în alte părți, dar la noi mai ales, sunt într-o situație relativ ingrată. Nu pot impune reguli, sunt incompetenți din acest punct de vedere, nu au aceste abilități, de a gestiona situația.

În plus, știu că există un cost electoral foarte mare al presiunilor sociale și mai știu că economia se prăbușeșete văzând cu ochii”, a concluzionat profesorul universitar, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”