A crezut că a găsit o maşină de scris, dar, de fapt, e o comoară. Multe ţări se bat pe ea

A crezut că a găsit o maşină de scris, dar, de fapt, e o comoară. Multe ţări se bat pe ea

O echipă germană de scafandri care efectua cercetări pe fundul Mării Baltice a realizat o descoperire uluitoare. Au găsit o maşină de criptat „Enigma”, care era folsită în Al Doilea Război Mondial.

La început, scafandrii au crezut că au găsit o simplă maşină de scris. Dar arheologul Florian Huber a înţeles rapid că este vorba despre o descoperire excepţională.

Am făcut câteva descoperiri ciudate şi incitante în ultimii douăzeci de ani. Dar nu am visat niciodată să găsesc într-o zi una dintre legendarele maşini Enigma”, a comentat dr. Huber.

Ce este maşina „Enigma”?

Maşinile “Enigma” erau folosite de nazişti ca să cifreze şi să descifreze mesajele, cu scopul de a putea comunica informaţii secrete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dar experţii britanici în criptografie, conduşi în special de celebrul matematician Alan Turing, au reuşit să decripteze aceste coduri, ceea ce le-a permis Aliaţilor să dobândească un avantaj în lupta navală pentru controlul Oceanului Atlanticului.

Maşina „Enigma” va ajunge la Muzeul de Arheologie din Schleswig. Se estimează că au mai rămas câteva sute în lume, unele dintre ele se vând cu zeci de mii de euro la licitaţii.

O astfel de maşină s-a vândut la licitaţie cu 45.000 de euro

O altă maşină de criptare a mesajelor, Enigma, a fost vândută, în urmă cu câţiva ani, în cadrul unei licitaţii organizate de galeriile Artmark pentru suma de 45.000 de euro. Maşinăria a fost utilizată în cel de-Al Doilea Război Mondial de către armata germană (Wehrmacht).

În cadrul „Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria”, preţul de pornire pentru Enigma a fost 9.000 de euro, dar ofertele nu au întârziat să apară. Colecţionarul care a scos-o la licitaţie a cumpărat maşinăria cu 100 de euro dintr-un târg de vechituri. Fostul proprietar era un profesor în criptografie şi ştia forte bine ce cumpără.