A fost depistat primul caz de variola maimuței în Grecia, la un turist englez, potrivit organismul grec de sănătate publică.
Cetățeanul englez și partenera sa au fost transferați la spital, într-o cameră de izolare, mai precizează autoritățile sanitare din Grecia, potrivit G4Media.
Acest caz urmează să fie confirmat până luni de analizele de laborator. În această săptămână, cazurile înregistrate în țările europene au crescut semnificativ, printre acestea numărându-se Franța, Spania, Marea Britanie, Suedia, Italia sau Portugalia.
Vineri seară, experții OMS s-au reunit de urgență pentru a analiza amenințarea pe care variola maimuței o reprezintă pentru sănătatea globală.
După reuniune, reprezentanții insituției au emis un comunicat, îndemnând oamenii să se informeze din surse sigure în legătură cu acest virus.
„OMS lucrează cu țările afectate și cu alții pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate și pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuăm să convocăm întâlniri de experți și grupuri de consultanță tehnică (cum ar fi întâlnirea de astăzi a Grupului de consultanță strategică și tehnică privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie [STAG-IH]) pentru a împărtăși informații despre boală și strategiile de răspuns”, a informat OMS, într-un comunicat.
Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.
Potrivit NHS, boala este răspândită în principal de animalele sălbatice în părți din vestul sau centrul Africii, iar riscul răspândire în Marea Britanie este foarte scăzut. Infecția a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când au apărut focare ale unei boli asemănătoare variolei la maimuțele izolate pentru cercetare. Primul caz la om a fost înregistrat în 1970.