A fost deschis supermarketul care oferă produse gratuite: „Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”

A fost deschis supermarketul care oferă produse gratuite: „Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”
Sursa Foto: Captură Video/ Facebook

Un supermarket special a fost deschis marți, 24 ianuarie, în cartierul Wildemanbuurt din Amsterdam Nieuw-West, Olanda.

Se pare că Fris („proaspăt”, în limba română) oferă alimente gratuite familiilor vulnerabile, cu o singură condiție: să accepte și ajutorul unui îndrumător în viață de la Studiezalen, fundația din spatele Fris, potrivit ziarulromanesc.de.

A fost deschis singurul supermarket în care toate produsele sunt gratuite

„Fris reprezintă produsele proaspete și fresh-ul început cu care supermarketul speră să ajute familiile. Totul începe cu alimente. Vrem să eliminăm stresul zilnic. Vă vom oferi un somn liniștit. Acesta este începutul. Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”, a declarat fondatorul Studizalen, Abdelhamid Idrissi.

Studiezalen finanțează supermarketul prin crowdfunding (finanțare a proiectelor folosind resurse online) și donații de la alte afaceri locale, inclusiv Vomar, Bakkerij Metalsa, pomicultorul Jan Oskam, TommyTomato și măcelaria Kaddour, printre multe altele.

Rafturile din magazinul Fris sunt aprovizionate cu toate produsele aflate într-un magazin obișnuit, de la paste la scutece pentru copii și până la încuietori pentru biciclete.

„Dar cel mai mult este aprovizionat cu povești. Iată, tot felul de povești. Dacă auzim despre copii care merg la școală fără micul dejun, oferim micul dejun. Vedem copii în sălile noastre de studiu, ducând hârtie igienică acasă, așa că oferim hârtie igienică. Sau oamenii nu se simt îngrijiți și vor să arate prezentabil, de exemplu, pentru un interviu de angajare. Așa că oferim periuțe de dinți, șampon și gel de păr”, a declarat Idrissi publicației Parool.

Totodată, Idrissi a subliniat că Fris nu este o bancă de alimente.

„Nu avem nevoie de dovezi ale sărăciei, vedem sărăcia în fiecare zi în sălile noastre de studiu. De asemenea, nu distribuim pachete de două ori pe săptămână, dar oamenii pot veni să facă cumpărături aici în fiecare zi. Asta se bazează pe încredere. Și îi păstrăm pentru îndrumare. Îndrumătorii în viață de la Studiezalen ajută oamenii cu multe lucruri, de la căutarea unui loc de muncă sau ucenicie până la înscrierea pentru ajutoarele sociale potrivite. De asemenea, ajută familii cu copii victime ale hărțuirii sau tineri cu probleme de dependență. Îngrijirea este cât se poate de personalizată”, a declarat acesta.

Momentan, Fris și Studiezalen susțin 80 de familii din cartierul olandez Nieuw-West: „Cererea este mult mai mare, dar ca să putem ajuta mai multe familii trebuie să putem obține mai multe sponsorizări”, a mai precizat Abdelhamid Idrissi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)