Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a precizat că a treia tranșă de vaccinuri din donația de 200.000 de doze va ajunge în Republica Moldova în cel mai scurt timp, în funcție de dinamica vaccinării din stânga Prutului. România, spune diplomatul, va rămâne alături de Republica Moldova pe toată perioada pandemiei de COVID-19, iar ajutoarele oferite de București vor fi repartizate în toate raioanele țării, indiferent de preferințele politice ale cetățenilor, notează IPN.
„România a donat, până la această oră, 77 de mii de vaccinuri, transportul lor a fost făcut prin mecanismul de protecție al UE, iar aceste vaccinuri au fost repartizate, și asta a fost o dorință a noastră, în absolut toate raioanele Republicii Moldova, pentru că am vrut să-i ajutăm pe toți”, a declarat Daniel Ioniță, la Pro TV Chișinău.
Ambasadorul Daniel Ioniță a explicat că Bucureștiul a insistat ca vaccinurile donate de România să fie repartizate uniform în toate raioanele Republicii Moldova, în regiunea transnistreană și în Găgăuzia.
El a explicat că, deși deocamdată nu se cunoaște cu exactitate data la care va sosi a treia tranșă din cele 200.000 de doze anunțate de președintele Klaus Iohannis în timpul vizitei făcute la Chișinău în finalul anului 2020, este cert că România își va respecta în totalitate promisiunile.
„Urmează să vină etapizat. Vaccinurile promise de noi vor ține cont inclusiv de dinamica vaccinării în Republica Moldova și de disponibilitatea României. Pentru că aceste vaccinuri sunt donate Republicii Moldova din doza României, din pâinea României am tăiat o felie consistentă pe care am oferit-o cu generozitate cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de faptul, dacă iubesc sau nu România”, adăugat Daniel Ioniță.
Ambasadorul României la Chișinău a explicat că nu e posibil să fie deschise centre de vaccinare în incinta ambasadei sau a consultaelor, cum au cerut multe persoane cu dublă-cetățenie, dat fiindcă „vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat”.
„Vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat. Sunt tot felul de chestiuni asociate acestui proces de vaccinare, nu este o simplă injecție, treci printr-un interogatoriu medical, completezi o fișă, după ce te-ai vaccinat, medicii poartă răspunderea stării tale de sănătate”, a mai spus oficialul.
În 27 februarie, Republica Moldova primea oficial o primă tranșă din donația de vaccinuri pe care i-o acordă România în lupta cu pandemia de COVID-19. Transportul a constat în 21.600 de doze de AstraZeneca. Cea de-a doua tranșă a ajuns la Chișinău pe 27 martie, la 103 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României, și a constat în 50.400 de doze.