Parlamentul britanic a RESPINS acordul de Brexit încheiat de Theresa May cu liderii UE

Parlamentul britanic a RESPINS acordul de Brexit încheiat de Theresa May cu liderii UE

Lovitură teribilă dată de Parlamentul Britanic! Acordul de Brexit încheiat de guvernul britanic condus de Theresa May cu liderii Uniunii Europene a fost respins în urma votului din Parlament. Acordul a primit doar202 pentruși 432 împotriva!

Înainte de deschiderea sesiunii dedicate Acordului pentru Brexit, premierul britanic le-a cerut aleşilor de la Londra să voteze pentru actul de ieşire din UE pe care l-a negociat cu Bruxelles sau să-şi asume consecinţele lăsării poporului descoperit.

Întrebat dacă Theresa May va demisiona în cazul respingerii acordului, purtătorul său de cuvânt a declarat că şefa Guvernului britanic este decisă să respecte voinţa electoratului şi să-şi retragă ţara sa din UE.

În schimb, liderul principalului partid de opoziție, laburistul Jeremy Corbyn a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură care ar putea declanșa noi alegeri generale.

VEZI AICI SCENARIILE LUATE ÎN CONSIDERARE CA URMARE A RESPINGERII ACORDULUI

Potrivit The Sun, liderul conservator intenţionează să pună în aplicare dispoziţiile negociate cu Bruxelles indiferent de rezultatul votului din Parlament.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum de Bruxelles foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor. Bruxellesul aşteaptă din partea Londrei în următoarele săptămâni o cerere oficială de prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE.

Oficiali UE au declarat pentru cotidianul The Guardian că durata prelungirii termenului negocierilor în virtutea Articolului 50 va fi determinată în funcţie de motivul invocat de premierul Theresa May pentru solicitarea de amânare.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului.