Acord între Poroșenko și Putin: Ucrainenii vor primi din nou gaze din Rusia, cel puțin pe timpul iernii

Acord între Poroșenko și Putin: Ucrainenii vor primi din nou gaze din Rusia, cel puțin pe timpul iernii

Veşti bune pentru ucraineni. Petro Poroşenko a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu omologul său, Vladimir Putin, pentru reluarea furnizării de gaze de către Rusia. Acordul va fi valabil cel puţin în timpul iernii, perioadă în care ucrainenii sunt dependenţi de gazul rusesc pentru a nu îngheţa în case.

Preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig la iarnă, mulţumită acordului său cu Vladimir Putin privind reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti. Anunţul vine cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Ucraina.

„Pot să spun că Ucraina va avea gaze, va avea căldură. Am ajuns la un acord, poziţia ucraineană a fost acceptată de facto: vorbim doar despre iarnă şi stabilim un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi”, a declarat Poroşenko în contextul în care temperaturile au coborât brusc sâmbătă pe întregul teritoriu ucrainean.

Acordul fost confirmat şi de liderul de la Kremlin, care pune însă condiţii.

„Am ajuns la un acord. Probelma este că Naftogaz are un deficit financiar. Nu e nimic personal, dar noi, Rusia, nu ne mai putem asuma riscuri. De aceea Gazprom cere plata în avans de acum”, a spus Vladimir Putin.

Un purtător de cuvânt al gigantului rus Gazprom a declarat că acordul de principiu între cei doi preşedinţi urmează să fie parafat după rezolvarea problemei datoriei Ucrainei. Moscova estimează că guvernul de la Kiev trebuie să achite 4,5 miliarde de dolari pentru livrările de gaze din trecut, sumă contestată însă de ucraineni.