Marți, Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat marţi un acord de liber schimb istoric, scrie News.ro. Acordul vizează miliarde de dolari. Cel mai recent produs al acordului de normalizare a relaţiilor celor două ţări convenit în 2020, cunoscut sub numele de Acordurile Avraam, transmite Reuters.
Scopul acordului este creştere a comerţului bilateral anual la peste 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Este cel mai amplu convenit între Israel și o țară arabă. Acesta acoperă 96% din comerţul dintre cele două ţări din Orientul Mijlociu.
Faptul că cifra bilaterală depășește de două ori volumul comerţului Israelului cu Egiptul în 2021, care a fost de 330 de milioane de dolari, arată că și-a mărit viteza și amploarea comerțul dintre Emiratele Arabe Unite şi Israel.
Ministrul Economiei şi Industriei din Israel, Orna Barbivai, şi omologul său, ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Abdulla bin Touq Al Marri, au semnat acordul la Dubai, după luni de negocieri.
Semnarea a deschis ”un nou capitol în istoria Orientului Mijlociu”, a scris ministrul Comerţului din Emirate, Thani Al Zeyoudi, pe Twitter.
„Acordul nostru va accelera creşterea, va crea locuri de muncă şi va duce la o nouă eră de pace, stabilitate şi prosperitate în regiune”, a spus Al Zeyoudi.
Pentru Jon Medved, CEO al platformei de crowdfunding OurCrowd şi capitalist de risc pe scena tehnologică din Israel, încrederea între cele două ţări este cheia pentru a vedea mai multe investiţii.
„Încrederea nu este ceva ce se poate construi într-o lună sau două, dar cred că există o bunăvoinţă enormă”, i-a spus Medved lui Dan Murphy, de la CNBC, înainte de semnarea acordului.
„Deşi cred că încrederea nu este ceva pentru care pocneşti degetele şi se întâmplă instantaneu, cred că paşii sunt făcuţi la nivel politic şi uman, care creează încredere şi acest lucru va duce la oportunităţi extraordinare de afaceri” spuse Medved.
Acordul a fost semnat în contextul reluării violenţelor dintre israelieni şi palestinieni. Luni, mii de naţionalişti israelieni au înconjurat complexul Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, scandând insulte anti-musulmane, unii atacând fizic palestinieni şi câţiva fiind arestaţi pentru că au stropit un jurnalist palestinian cu gaze lacrimogene.
Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a condamnat asaltarea complexului și a cerut autorităților de la Israel „să-şi asume responsabilitatea pentru a reduce escaladarea şi a pune capăt tuturor atacurilor şi practicilor care duc la continuarea tensiunilor”.
Violențe s-au înregistrat și în alte orașe, atacuri asupra caselor, în care peste 160 de palestinieni au fost răniți.
Relaâia economică dintre cele două state a rămas în mare parte neatinsă de divergențele politice ale ţărilor cu privire la conflictul israelo-palestinian.