Activiștii cer Europei să rezolve problema apatrizilor

Activiștii cer Europei să rezolve problema apatrizilor

Europa trebuie să rezolve problema celor aproximativ 600.000 apatrizi prin oferindu-le o protecție asemănătoare cu cea a refugiaților, au cerut marți activiști în domeniu. Aceștia au organizat o zi de acțiune pentru a atrage atenția asupra situației în care se află apatrizii de pe continentul european, informează Reuters.

Apatrizii sunt persoane care nu beneficiază de drepturile garantate oricărui alt cetățean, ei nefiind recunoscuți ca cetățeni ai vreunui stat. Apatrizii nu pot lucra, nu se pot căsători și nu au acces la sistemul de sănătate, intrând astfel în categoria persoanelor extrem de vulnerabile în fața exploatării.

„Prea mult timp Europa a permis ca persoanele apatride să existe ca ”fantome legale” expuse abuzurilor asupra drepturilor omului și fără posibilitatea de a recurge la justiție. Acum este momentul ca această problemă să fie rezolvată odată pentru totdeauna”, a declarat Chris Nash, directorul Rețelei Europene privind Condiția de Apatrid (ENS).

În acest context, ENS va prezenta marți o petiție Parlamentului European cerând adoptarea de reglementări care să permită schimbarea statutului apatrizilor de pe continent.

Cei mai mulți dintre apatrizii din Europa au ajuns în această situație în urma destrămării fostei Uniunii Sovietice și a fostei Iugoslavii. De asemenea, strămutarea din timpul războaielor sau faptul că au ajuns în Europa din alte țări în care nu sunt recunoscuți ca cetățeni sunt alte cauze pentru care unii oameni au ajus să fie considerați apatrizi.

La nivel european, doar opt state, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Ungaria, Georgia, Republica Moldova și Letonia, au proceduri de determinare a condiției de apatrid.

În toată lumea există aproximativ 10 milioane de apatrizi.

Tags: