Acuzat că manipulează piața, Vladimir Putin a transmis Europei că Rusia este gata să îi furnizeze gaz suplimentar. Ce a spus președintele rus despre criza prețurilor la energie

Acuzat că manipulează piața, Vladimir Putin a transmis Europei că Rusia este gata să îi furnizeze gaz suplimentar. Ce a spus președintele rus despre criza prețurilor la energie
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Grigory Sysoev

Federația Rusă este pregătită să livreze Europei tot gazul natural de care are nevoie, a declarat președintele Vladimir Putin, care pune actuala criză energetică de pe continent pe seama unor politici eșuate, nu pe problemele de aprovizionare.

Cel mai mare furnizor de gaze al Europei majorează livrările în conformitate cu solicitările clienților săi și este „pregătit să discute orice măsuri suplimentare” pentru a stabilia piețele din regiune, a mai afirmat Vladimir Putin, miercuri, la Moscova, la Russia Energy Week. El a criticat continentul pentru că ar fi introdus „defecte sistematice” în sistemul său energetic și „nu și-a asumat vina” atunci când situația s-a deteriorat, transmite Bloomberg.

Rusia este gata să furnizeze gaz suplimentar către Europa, spune Vladimir Putin

Rusia a majorat deja transporturile de gaze către Europa cu 15% în primele nouă luni ale anului. „Dacă ni se cere să le majorăm mai mult, suntem pregătiți”, a adăugat Vladimir Putin. „Majorăm atât cât ne cer partenerii noștri să o facem. Nu există nici măcar un singur refuz, nici măcar unul”, a continuat președintele rus.

Economiile europene sunt tulburate de creșterea record a prețurilor la gaze și energie electrică. Eurodeputatul PMP Eugen Tomac atrăgea atenția că această situație amenință inclusiv redresarea economică post-pandemică.

Vladimir Putin a vorbit pe acest subiect și săptămâna trecută, iar intervenția sa a domolit raliul, însă prețurile s-au redus prea puțin de atunci.

Având în vedere că producția proprie a intrat într-un declin, iar competiția cu Asia pe piața de gaz lichefiat se înăsprește, un volum suplimentar din Rusia în această iarnă ar putea oferi o oarecare ușurare, explică Bloomberg. Deși Gazprom PJSC și-a îndeplinit toate contractele de furnizare pe termen lung, gigantul rus a livrat mai puțin decât și-ar fi dorit clienții europeni, care s-au văzut cu stocurile de gaze epuizate.

Vladimir Putin susține că țările europene au greșit atunci când s-au bazat pe aprovizionarea de pe piața pe termen scurt pentru a-și umple instalațiile de stocare a gazelor, în loc să perfecteze înțelegeri mai îndelungate. Potrivit președintelui rus, rezervele de energie devin și mai importante pe măsură ce se majorează proporția de energie din surse solare sau eoliene.

„Piața europeană de gaz nu pare să fie bine echilibrată și predictibilă”, a mai spus Vladimir Putin, care susține că pe piața internă a Rusiei „astfel de probleme sunt imposibil de imaginat”.

Peste 40 de europarlamentari, printre care și Eugen Tomac, au acuzat Rusia și Gazprom că încearcă să manipuleze prețurile la energie. Un mesaj similar a transmis și ministrul Energiei, Virgil Popescu, care spunea despre creșterea prețurilor că ar putea fi un joc al Moscovei pentru a operaționaliza mai repede Nord Stream 2.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației