Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)

Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Peste 40 de europarlamentari, printre care și Eugen Tomac (PMP), au cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă pentru a verifica rolul Gazprom în creșterea prețurilor la energie. „Am ajuns la această concluzie că Rusia face un joc extrem de periculos la această oră, încercând să manipuleze piața”, a explicat oficialul european la „Special B1” cu Nadia Ciurlin, miercuri seară, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac, pe B1 TV, despre situația prețurilor la energie și rolul Rusiei

În primul rând, noi am avut o dezbatere în Parlamentul European cu privire la modul cum într-un ritm absolut incredibil au crescut prețurile la energie. Am observat că de la 300 de dolari în medie preț european pentru mia de metri cubi de gaz am ajuns în această perioadă la aproximativ 700. Bineînțeles că au existat discuții și cu cei care comercializează gazul și am ajuns la această concluzie că Rusia face un joc extrem de periculos la această oră, încercând să manipuleze piața, pentru că sunt state pentru care Gazprom livrează o cantitate dublă de gaz la această oră față de perioada precedentă a anului trecut. În schimb, stocurile în Uniunea Europeană nu sunt suplimentate exact așa cum se solicită, motiv pentru care suspectăm că s-a generat această creștere de prețuri în lanț și cerem instituției care are pârghiile legale pentru a verifica exact ce se întâmplă, și am cerut Comisiei Europene, parlamentari din toate familiile politice din mai multe state, ca în termenul cel mai scurt Comisia Europeană să declanșeze o anchetă pentru a verifica dacă într-adevăr suspiciunile noastre se confirmă și asistăm la un joc care are o altă miză cu totul și poate pune Europa într-o dificultate destul de mare”, a explicat eurodeputatul PMP.

Întrebat dacă poate interveni concret Comisia Europeană într-un asemenea caz, Eugen Tomac a explicat: „Categoric, da, are instrumente prin care poate verifica dacă cele invocate de noi în solicitarea către Comisia Europeană se confirmă”.

El spune că ancheta ar putea avea un impact pozitiv chiar și pentru români în ceea ce privește prețurile la energie.

„Eu îmi doresc ca această anchetă să se declanșeze cât mai rapid pentru că consecințele pot fi multiple”, a adăugat Eugen Tomac.

Ultima oră
12:35 - Cu se supărări s-a întors Lidia Buble din „Asia Express” în România: „Coșmar! Mult stres și oboseală psihică”
12:30 - Continuă consultările la Cotroceni. A venit rândul delegației USR să discute cu președintele Klaus Iohannis, care le-a amintit de eșecul din Parlament (VIDEO)
12:30 - Lista Cabinetului Nicolae Ciucă. Premieră: o femeie ar urma să preia Ministerul Apărării, iar Florin Cîțu și-ar dori șefia Senatului (surse)
12:04 - CTP, despre propunerea lui Nicolae Ciucă premier: „Un război sinistru câștigat de Iohannis cu Orban și cu cetățenii români. A reușit să controleze PNL-ul”
12:02 - Florin Cîțu: PNL îl susține pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, într-un guvern minoritar cu UDMR. Eu am făcut propunerea în partid. Nu noi am declanșat criza, dar noi o rezolvăm (VIDEO)
12:01 - Letonia, prima țară din Europa care reintră în lockdown din cauza valului 4. Cândva un exemplu în lupta cu pandemia, statul baltic resimte din plin efectele crizei sanitare
11:53 - Valeriu Gheorghiță, despre „tulpina românească” a Covid-19: Când ai transmitere comunitară foarte mare și vaccinare foarte scăzută, teoretic condițiile sunt îndeplinite
11:51 - Cum se relaxează actorii Netflix după filmări
11:45 - Un medic a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui hotel din Cluj-Napoca. Bărbatul s-ar fi sinucis
11:37 - Guvernul Poloniei avertizează cetățenii: „Va trebui să luăm măsuri drastice dacă se întâmplă asta”