Acuzaţii de fraudă electorală la Iaşi: Mai multe cereri pentru urna mobilă ar fi fost depuse fără semnătură

Acuzaţii de fraudă electorală la Iaşi: Mai multe cereri pentru urna mobilă ar fi fost depuse fără semnătură

În ziua alegerilor locale mai multe suspiciuni de fraudă electorală au apărut la Iași, în localitatea Răchiteni. Acuzațiile îl vizează pe unul dintre candidați care ar fi încercat să depună fără semnătură mai multe cereri pentru solicitarea urnei mobile.

Acuzații de fraudă electorală

Cel care a lansat în spațiul public toate aceste acuzații este Eusebiu Martoncă, candidatul PSD la alegerile locale din Răchiteni. Acesta a declarat pentru presa locală că locul 2 de pe lista PNL, Iacob Sorina, ar fi depus un număr de 32 de cereri pentru urna mobilă, fără semnătură, iar persoanele care ar fi solicitat urna mobila sunt persoane care se pot deplasa să voteze:

” Aseară în jurul orei 20.00, s-au înregistrat 32 de cereri pentru urna mobilă, cererile nu sunt semnate de solicitanţi, una dintre persoanele, locul 2 pe lista de consilieri locali PNL, le-a adus. Am sesizat BEC-ul dar au respins pe motiv ca ei nu fac ancheta. Am să depun plângere penală la poliţie. Nicio cerere nu este semnată, le-au făcut la birou. Culmea că persoanele se pot deplasa la vot.” a conchis candidatul PSD Răchiteni.

Pe de altă parte, în urma acestor acuzații, autoritățile electorale nu au confirmat deocamdată aceste acuzații, susțin jurnaliștii de la BZI.ro.

Alte nereguli electorale

Nu sunt singurele incidente și acuzații de fraudă electorală care au curs duminică în ziua alegerilor.Două dosare penale care vizează frauda la vot și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, ca urmare a sesizării unor nereguli în desfășurarea procesului de votare, au fost deschise în Prahova.

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează că un alegător a sesizat faptul că la Secția de votare 476 din Măneciu un membru din comisia de votare ar fi înmânat patru buletine de vot unui cetățean, iar în buletinul de vot se aflau împăturite alte trei buletine de vot pentru președintele Consiliului Județean, fără a avea ștampila de control.

Alte sancțiuni au vizat fotografierea buletinului de vot de către un alegător, într-o comună din județul Bistrița – Năsăud.Incidentul privind fotografierea buletinului de vot din . În acest caz s-a aplicat o amendă de 600 de lei, potrivit sursei citate mai sus.

De asemenea, prezența mai mult persoane într-o singură cabină de votare a fost semnalată într-un dintre secțiile din municipiul Bistrița.Și în acest caz organele legii au aplicat o amendă de 600 de lei.