Acuzații grave: Trupele ruse folosesc cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a lansa atacuri împotriva forțelor ucrainene

Acuzații grave: Trupele ruse folosesc cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a lansa atacuri împotriva forțelor ucrainene
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Forțele ruse aflate în Ucraina la cea mai mare centrală nucleară din Europa folosesc „tactici teroriste” folosind site-ul pentru a lansa atacuri cu rachete asupra civililor, transmite BBC.

Centrala nucleară ocupată de ruși în Ucraina, folosită pentru lansarea atacurilor

„În fiecare dimineață ne trezim și vedem că au lovit doar case rezidențiale”, a spus un om de afaceri local.

Rusia controlează uzina Zaporizhzhia și zonele învecinate, aproape de teritoriul deținut de forțele ucrainene.

Oficialii occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la tacticile Rusiei acolo.

Centrala nucleară Zaporizhzhia se află în sud-estul Ucrainei de-a lungul malului estic al râului Nipro. În prezent, este încă operat de angajați ucraineni sub supravegherea rusă.

Este format din șase reactoare cu apă sub presiune și stochează deșeuri radioactive.

În actualizarea zilnică a informațiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că Rusia folosește zona pentru a lansa atacuri – profitând de „statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul atacurilor peste noapte din partea forțelor ucrainene.

Șeful agenției nucleare a ONU, Rafael Grossi, a avertizat în această săptămână că centrala este „complet scăpată de sub control”.

Orice accident la centrală ar putea avea consecințe catastrofale.

„Forțele noastre nu trag înapoi pentru că zona de 30 km din jurul centralei este sacră. Nu vrei să tragi acolo. Dar rușii sunt teroriști. Nu e nimic sacru pentru ei”, spune omul de afaceri local pentru presa britanică.

„Este menit să ne salveze”, a continuat el, explicând că rachetele au lovit Nikopol în fiecare noapte de la mijlocul lunii iulie.

„Nu numai oamenii din Nikopol se tem de un accident nuclear”, a spus omul de afaceri din Nikopol. „Este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dacă are loc un accident, acesta nu va fi doar local din Nikopol. Ar avea consecințe pentru întreaga lume”.

Ucraina a declarat anterior că forțele ruse au staționat trupe și depozitează echipament militar pe terenul centralei electrice.

Ambasadorul american în Ucraina a mai spus că există „rapoarte credibile” că forțele ruse folosesc centrala „ca echivalentul unui scut nuclear”.

Dar un oficial instalat de Rusia în regiune a declarat agenției de presă Reuters că forțele ucrainene folosesc arme furnizate de Occident pentru a ataca fabrica.

Urmăriți B1TV.ro și pe