AEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

AEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobareaGhidului finanțării campaniei electorale la alegerile locale din 27 septembrie 2020.

AEP a elaborat Ghidului finanțării campaniei electorale

Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020 a fost elaborat de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Documentul vizează strict aspecte ce ţin de finanţarea campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale la alegerile locale din acest an.

Potrivit AEP, Ghidul reglementează totodată termenul şi procedura de înregistrare a mandatarilor financiari coordonatori, precum şi principalele atribuţii ale acestora și tipurile de conturi bancare ce pot fi deschise pentru campania electorală în contextul alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

De asemenea, sunt reglementate contribuțiile partidelor politice și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru campania electorală, precum şi ale candidaţilor, sursa şi cuantumul maxim ale acestora.

În discuție intră și condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile electorale la alegerile locale, inclusiv limitele maxime ale acestora, tipurile de cheltuieli permise pentru campania electorală şi procentul maxim în care acestea pot fi efectuate raportat la valoarea maximă a contribuțiilor.

Observațiile se pot trimite până la data de 31 iulie

”Materialele de propagandă electorală: condiţii, tipuri de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală şi tipuri de acțiuni și materiale de propagandă electorală care nu sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale, datele care se imprimă pe materialele de propagandă electorală”, sunt, de asemene,a pe agenta AEP.

Se vor mai reglementa documentele utilizate pentru raportarea cheltuielilor electorale la Autoritatea Electorală Permanentă, cu trimitere la modelele documentelor corespunzătoare prevăzute în anexele la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările ulterioare și termenele şi documentele referitoare la rambursarea cheltuielilor electorale, inclusiv documentele justificative ce trebuie prezentate Autorităţii Electorale Permanente pentru fiecare tip de cheltuială electorală.

Proiectul de act normativ a fost publicat la data de 22 iulie 2020 pe site-ulroaep.ro la secțiunea Legislaţie electorală – Transparenţă decizională.

„Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ menţionat pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected], până la data de 31 iulie 2020”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

Urmăriți B1TV.ro și pe