Afganistan: Doi lideri importanți ai talibanilor au dispărut din viața publică. Tot mai multe suspiciuni că au fost uciși

Afganistan: Doi lideri importanți ai talibanilor au dispărut din viața publică. Tot mai multe suspiciuni că au fost uciși

Doi înalți lideri talibani au dispărut din viața publică, determinându-i pe unii afgani să se întrebe dacă liderul suprem al grupului și noul viceprim-ministru sunt în viață.

Liderul taliban, Mullah Haibatullah Akhundzada, nu a fost văzut în public de o lună după ce militanții au preluat controlul asupra Afganistanului. Un purtător de cuvânt a negat zvonurile despre moartea sa.

Mullah Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai recunoscute fețe ale talibanilor, a dispărut, de asemenea. Întrebările cu privire la bunăstarea șefului biroului politic și a personalității-cheie în discuțiile de pace au început să crească după ce nu au fost văzuți în public timp de câteva zile.

Au existat zvonuri la Kabul conform cărora ar fi fost uciși sau răniți grav într-o luptă cu o altă personalitate talibană în timpul unui scandal despre cum să împartă ministerele din Afganistan.

Eforturile oficiale de luni pentru a risipi zvonurile păreau să adâncească misterul. Talibanii au lansat fotografii ale unei note scrise de mână de la unul dintre deputații lui Baradar spunând că se află în Kandahar, apoi a împărtășit un mesaj audio care pretindea că este al lui Baradar, împotriva fotografiilor vechi. Absența unui videoclip a ridicat mai multe întrebări în rândul afganilor, deoarece talibanii nu mai sunt un grup de insurgenți ascunși, iar fața lui Baradar este bine cunoscută datorită rolului său internațional.

Purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen a respins zvonurile în engleză când le-a negat pe Twitter.

„Mullah Bradar, prim-ministru adjunct, Emiratul Islamic al Afganistanului, a respins într-un mesaj vocal toate acele afirmații că ar fi fost injectat sau ucis într-un conflict. El spune că este minciună și total lipsită de temei ”, a scris el, folosind o ortografie alternativă a numelui liderului.

Videoclipurile și o fotografie distribuite online, care pretindeau că îl arată pe Baradar în Kandahar, nu au prezentat nimic care să poată confirma când au fost făcute.

Este posibil ca înregistrarea grupului să fi alimentat teoriile. Moartea liderului fondator Mullah Mohammad Omar a fost ascunsă timp de doi ani și, în acel timp, talibanii au continuat să emită declarații în numele său.

Baradar era deja considerat a fi pierdut în disputele interne ale talibanilor cu privire la formarea noului guvern, potrivit Rețelei Analistilor din Afganistan.

Dintre cei trei bărbați care erau deputați ai liderului suprem al grupului înainte ca Kabulul să cadă, Baradar a fost singurul care nu a asigurat un minister major. Liderul militar Yaqub Omar, fiul liderului fondator al grupului, a primit ministerul apărării, iar Sirajuddin Haqqani a asigurat ministerul de interne.

Rețeaua Analistilor din Afganistan a mai remarcat că absența lui Akhundzada din toate evenimentele publice și private, la aproape o lună după căderea Kabulului, a sugerat că nu mai este în viață. Analiștii au menționat că și Mullahul Omar  a făcut câteva apariții publice, deși nu pe video, când a condus țara. Printre acestea s-au numărat întâlniri cu oficiali străini și prezentarea de declarații la radio și interviuri.