Agnez Buzyn, primul ministru francez al sănătății din pandemie, a fost pusă sub acuzare pentru că „a pus viețile altora în pericol”

Agnez Buzyn, primul ministru francez al sănătății din pandemie, a fost pusă sub acuzare pentru că „a pus viețile altora în pericol”
Agnes Buzyn demisiona din funcția de ministru la jumătatea lui februarie 2020. Hepta.ro / DPA Images / Lucas Barioulet

Agnez Buzyn, ministru francez al sănătății în momentul în care izbucnea pandemia de COVID-19, a fost inculpată pentru că „a pus viețile altora în pericol”. Medicul a fost pus sub acuzare de procurorii de pe lângă Curtea republicană de justiție, ca parte din ancheta cu privire la modul în care a fost gestionată criza sanitară de către guvernul de la Paris, transmite Euronews.

Primul ministru francez din pandemie, pus sub acuzare pentru că „a pus în pericol viețile altora”

Vestea a venit după câteva ore de audieri. Anterior, ea la spusese reporterilor că „a fost o oportunitate excelentă” pentru a explica situația și pentru „a pune lucrurile la punct”.

„Noi voi permite ca acțiunea guvernului, acțiunea mea ca ministru, să fie murdărită când am făcut atât de multe ca să ne pregătim țara pentru o criză globală care, țin să vă reamintesc, este încă în desfășurare”, a adăugat Agnes Buzyn.

Agnes Buzyn, în vârstă de 58 de ani, a renunțat la poziția de ministru în februarie 2020 pentru a candida la Primăria Parisului din partea La Republique en March, formațiunea președintelui Emmanuel Macron, însă s-a clasat abia pe poziția a treia.

Riscul de răspândire a SARS-CoV-2 în Franța, unul „foarte mic”, estima Agnes Buzyn în ianuarie 2020

În finalul lui ianuarie 2020, când autoritățile franceze depistau trei cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, Agnes Buzyn, hematolog de profesie, estima riscul de răspândire a noului coronavirus în Franța ca fiind unul „foarte mic”, având în vedere carantina strictă din Wuhan, orașul chinez în care au fost confirmate primele îmbolnăviri. Ea își nuanța poziția, spunând că situația ar putea „evolua”.

Agnes Buzyn a fost criticată și atunci când s-a aflat că există lipsuri de echipamente de protecție personală, în special de măști, pentru cadrele medicale, dat fiind că în ianuarie insista că Franța are „zeci de milioane de măști în stocuri în cazul unei epidemii”.

După ce a pierdut alegerile locale din Paris, ea susținea că l-ar fi informat pe președintele Macron despre riscuri încă de dinainte de jumătatea lui ianuarie 2020.

„Cred că am fost prima care a văzut ce se întâmpla în China”, spunea fostul ministru pentru publicația Le Monde.

„Când am părăsit ministerul, plângeam pentru că știam ce țsunami ne așteaptă. De la început, m-am gândit la un singur lucru: coronavirusul. Ar fi trebuit să oprim totul, a fost o farsă”, mai spunea Buzyn.

Ancheta a început în iulie 2020, iar de atunci au fost efectuate percheziții atât la locuința succesorului său, Olivier Veran, cât și la casa fostului premier Edouard Phillipe.

După înfrângerea de la locale, Buzyn a revenit la a practica medicina pentru scurtă vreme, iar ulterior, în ianuarie 2021, a fost numită la Organizația Mondială a Sănătății pe zona de afaceri multilaterale.

Ultima oră
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres