Anchetă la nivel înalt în Franța. Casele fostului premier, actualului și fostului ministru al Sănătății, dar și ale altor oficiali de top, percheziționate într-o investigație legată de răspunsul guvernamental la criza COVID-19

Anchetă la nivel înalt în Franța. Casele fostului premier, actualului și fostului ministru al Sănătății, dar și ale altor oficiali de top, percheziționate într-o investigație legată de răspunsul guvernamental la criza COVID-19
foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Poliția franceză a percheziționat locuințele fostului premier Edouard Philippe, a actualului și a fostului minstru alSănătății, precum și ale altor oficiali de top, joi, într-o investigație privind răspunsul guvernamental la pandemia globală de coronavirus, relatează Euronews.

Anchetă la nivel înalt în Franța. Percheziții la casele fostului premier, actualului și fostului ministru al Sănătății, dar și ale altor oficiali de top

Ministerul Sănătății a confirmat perchezițiile care au avut loc în zori și care au vizat și biroul lui Olivier Veran, actualul ministru francez al Sănătății.

Pacienții bolnavi de COVID-19, doctorii, personalul din penitenciare, ofițerii de poliție și alte persoane au depus un număr fără precedent de plângeri în ultimele luni, 90, reclamând în principal lipsa măștilor de protecție și a altor echipamente anti-coronavirus.

O instanță specială franceză a ordonat investigarea manierei în care guvernul a gestionat criza COVID-19. Printre persoanele publice ale căror case au fost percheziționate se numără Philippe, Veran și predecesorul său, Agnes Buzyn, Jerome Salomon, fost șef al serviciului sanitar național francez, și Sibeth Ndiaye, o fostă purtătoare de cuvânt a guvernului. Totodată, a fost percheziționat și biroul lui Veran.

Salomon și-a anulat brusc un interviu la postul francez BFM-TV, ce era programat pentru dimineață, din cauza unor „motive personale”, potrivit postului.

Jean-Luc Reitzer, un parlamentar francez din opoziție care a fost internat cu o formă severă de COVID-19, s-a arătat șocat de percheziții. „Cetățenii noștri cred cu adevărat că lipsurile, care au existat, au fost voluntare?”, s-a întrebat el la BFM.

Noi restricții în Franța

Perchezițiile au venit la o zi distanță de momentul în care președintele Emmanuel Macron a anunțat ordine de rămânere în case într-un interval orar precis pentru regiunea Parisului și alte opt zone metropolitane franceze, în replică la numărul tot mai mare de cazuri noi de COVID-19.După mesajul lui Emmanuel Macron de miercuri, joi, premierul francez Jean Castex a anunțat noi restricții, iar printre acestea se numără interzicerea tuturor petrecerilor private pe teritoriul Franței pentru o perioadă de cel puțin patru săptămâni.

„Toate petrecerile private, precum nunțile sau petrecerile studențești, care se desfășoară în sălile de petreceri, în sălile polivalente sau în orice altă instituție care primește public vor fi interzise pe întreg teritoriul”, a declarat Jean Castex.

La nivel global, peste 38,8 milioane de persoane au fost depistate cu COVID-19, iar numărul deceselor legate de această boală infecțioasă a trecut de 1,098 milioane. Peste 29 de milioane de oameni s-au vindecat, potrivit datelor centralizate joi de Worldometer.

Cu un număr total de 12,7 milioane de teste, autoritățile franceze au confirmat circa 779.000 de cazuri de COVID-19 la nivel național. Numărul deceselor legate de noul coronavirus a depășit 33.000, iar alte aproximativ 1.600 de persoane sunt în stare gravă.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică