Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump a început în Senatul SUA

Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump a început în Senatul SUA
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

În Senatul Statelor Unite ale Americii a început, marți, procesul în care fostul președinte Donald Trump este acuzat de incitare la insurecție în contextul asaltului asupra Capitoliului care a avut loc pe 6 ianuarie și în care au fost implicați susținătorii săi, informează Reuters. Acesta este al doilea proces de impeachment pentru Donald Trump, o premieră în SUA. O altă pemieră este aceea că procedura de impeachment se desfășoară după ce președintele a părăsit Casa Albă.

UPDATE, 10 februarie, ora 00.40:Senatul a votat, cu scorul de 56-44, că este constituțional să organizeze un proces pentru un președinte care nu mai este în funcție. Astaînseamnă că al doilea proces de destituire a lui Donald Trump va continua, informează BBC.

UPDATE, 10 februarie, ora 00.20:Procesul a început cu prezentarea unui videoclip care descrie violențele comise de o mulțime de susținători ai lui Donald Trump în sediul Congresului SUA, potrivit Reuters.

Prima zi a procedurilor din Senatul american se va încheia cu un vot asupra chestiunii dacă organizarea unui proces după ce Trump a părăsit funcția încalcă Constituția SUA.

Senatorul democrat David Cicilline a susținut că ”timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare”.

Senatul SUA îl judecă pe Donald Trump: Procesul de punere sub acuzare a fostului lider de la Casa Albă a început

Procesul fostului lider american are loc în condiții extreme de securitate. În jurul Capitoliului a fost stabilit un perimetru securitate, delimitat cu sârmă ghimpată.

Democratul Jamie Raskin a declarat la începutul procesului că dosarul de acuzare la adresa magnatului american are la bază „fapte concrete şi solide”.

La rândul său, liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, a susținut că faptele de care este acuzat Donald Trump sunt „cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA”.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris. Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Pe 13 ianuarie, Camera Reprezentanților, dominată de democrați, a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru că ar fi încurajat faptele de violență care au fost comise în sediul Congresului american.

Atunci au fost exprimate232 de voturi ”pentru” și 197”împotrivă”, iar 4 membri ai Camerei s-au abținut. Zece voturiîn favoarea inculpării lui Trump au venit din partea republicanilor, mai mult decât se aștepta inițial.

Ultimul cuvânt în această procedură aparține Senatului SUA.

Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump a început în Senatul SUA

Trei președinți americani, vizați de proceduri deimpeachment

În istoria Statelor Unite ale Americii, doar trei președinți au fost vizați de o procedură de impeachment. Este vorba despreAndrew Johnson,Bill ClintonșiDonald Trump.

În cazul lui Andrew Johnson, procedura a fost declanșată, în 1867, după demiterea Secretarul de Război. Johnson a evitat la limită destituirea din funcție și a fost achitat de Senat, unde rivalii săi nu au reușit să coaguleze o majoritate de două treimi.

În 1998, Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur și obstrucționarea justiției, în contextul aventurii cu Monica Lewinsky, o stagiară a Casei Albe. A fost însă achitat de Senat.

Iar în decembrie 2019,Donald Trumpa fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, după ce democrații l-au acuzat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru declanșarea unei anchete cu privire la rivalul său politic Joe Biden, actualul președinte al SUA. Și în acest caz, Senatul SUA l-a achitat pe Donald Trump.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`