Albania şi Muntenegru se alătură deciziei Bruxelles-ului de a impune sancțiuni Rusiei

Albania şi Muntenegru se alătură deciziei Bruxelles-ului de a impune sancțiuni Rusiei

Grupul statelor care au decis să impună sancțiuni Rusiei, pentru rolul jucat în criza ucraineană, se mărește. Albania şi Muntenegru, state care își doresc să adere la Uniunea Europeană, au anunțat că se vor alinia Bruxelles-ului, aplicând sancţiunile economice impuse de UE Rusiei, potrivit anunţului făcut miercuri de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, care a adăugat că UE  salută acest angajament,  informează  AFP.

Și Ucraina va impune restricții privind accesul la pieţele de capital pentru principalele bănci din Rusia şi pentru şase întreprinderi ruseşti din domeniul apărării şi sectorul petrolier. De asemena, Ucraina și Islanda îngheaţă averile şi impun interdicţii în obţinerea de vize, pentru aproximativ 1.400 de persoane şi entităţi ce au legături cu separatiştii din estul Ucrainei sau provin din anturajul lui Vladimir Putin.

Măsurile privind îngheţarea averilor şi interdicţii în obţinerea de vize vor fi aplicate și de Norvegia şi Liechtenstein, care însă vor exclude din setul de sancțiuni dispoziţiile referitoare la încetarea acordării de împrumuturi pe termen scurt, a anunțat Catherine Ashton.

În schimb, nici Serbia, care a început în ianuarie negocierile cu Bruxelles şi urmează să primească joi vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, nici Turcia, care negociază încă din 2005 aderarea la UE, şi nici Macedonia, candidat oficial la aderare, nu apar în lista cu ţările care se aliniază la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei, a  precizat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.