Alegeri în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc, dar va avea mari probleme în a găsi parteneri de guvernare (VIDEO)

Alegeri în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc, dar va avea mari probleme în a găsi parteneri de guvernare (VIDEO)
Partidul lui Boiko Borisov a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria, dar va avea mari probleme să-și asigure o majoritate. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Alegerile parlamentare din Bulgaria, de duminică, au fost câștigate de partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov, GERB, care este creditat de exit-poll-uri cu 25%, informează agențiile internaționale. Însă Borisov ar putea avea mari probleme să găsească parteneri pentru a guverna, în condițiile în care partidul său este extrem de corupt, el însuși fiind ținta manifestanțiilor împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020.

Posibilele rezultate ale alegerilor parlamentare din Bulgaria

În timp ce GERB, partidul lui Boiko Borisov, e creditat cu 25% din voturile exprimate, formațiunea „Continuăm Schimbarea”, a rivalului său, reformistul și proeuropeanul Kiril Petkov (fost premier și el), susținător al luptei anticorupție, ar fi luat circa 19%.

Deși partidul său a obținut cele mai multe voturi, Borisov va avea mari probleme să găsească parteneri pentru a-și asigura majoritatea parlamentară. El i-a îndemnat pe politicieni la o atitudine rezonabilă, punctând că e deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE şi NATO”.

Petkov a refuzat deja orice discuție cu cel care întrupează „trecutul corupt” al Bulgariei.

Kiril Petkov însuși are doi aliați, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), dar nici el nu va avea destui parlamentari pentru a forma un guvern.

Așa că se preconizează o continuare a acestei perioade de instabilitate politică în Bulgaria, aceste două principale partide având dificultăți fiecare dintre ele să asigure majoritatea.

4 rânduri de alegeri în 18 luni, în Bulgaria

Acesta este al patrulea rând de alegeri în Bulgaria – poate cea mai instabilă perioadă din punct de vedere politic de după căderea comunismului, în 1989.

Dacă precedentele alegeri parlamentare au fost mai mult despre lupta anticorupție, de data aceasta subiectul central a fost insecuritatea economică, în condițiile în care peste tot se discută despre criza energiei și prețurile tot mai mari.

Inflația în țara vecină, cea mai săracă din UE, a ajuns la 20%.

Prezența la vot a fost extrem de scăzută, 25% la ora 16:00, la fel ca la scrutinul din noiembrie 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe