Alegeri în Cehia: Partidul populist al miliardarului Andrej Babiš, pe cale să piardă puterea

Alegeri în Cehia: Partidul populist al miliardarului Andrej Babiš, pe cale să piardă puterea
Foto: Hepta - DPA Images / Vondrou Roman

Prim-ministrul miliardar al Republicii Cehe este pe cale să piardă puterea după ce partidul său populist nu a reușit să câștige o majoritate în alegerile de sâmbătă. Rezultatele înseamnă că opoziția ar putea acum să își unească forțele pentru a prelua puterea după o zi dramatică la urne.

Partidul ANO al lui Andrej Babiš a fost înfrânt de către cele două coaliții de opoziție care încercau să-l destituie, potrivit Oficiului de Statistică din Cehia.

Cu 99,79% din voturi numărate, alianța de centru-dreapta Spolu (Împreună) conduc numărătoarea cu 27,74% din buletinele de vot, urmată de partidul ANO al lui Babiš cu 27,17% și coaliția centristă PirStan cu 15,57%.

Spolu și PirStan vor obține probabil o majoritate de locuri în parlament, ceea ce le-ar permite să formeze guvernul fără partidul ANO, scrie cnn.

„Noi suntem schimbarea. Dumneavoastră sunteți schimbarea”, a declarat sâmbătă liderul coaliției Spolu, Petr Fiala, pretinzând victoria în fața unei mulțimi care aplauda.

Liderul coaliției PirStan, Ivan Bartoš, a declarat că discută cu Spolu „despre posibilitățile de formare a unui nou guvern”. Acestea vor începe probabil chiar sâmbătă.

„Dominația lui Andrej Babiš s-a încheiat, iar partidele democratice au arătat că era haosului va fi probabil lăsată în urmă”, a spus Bartoš.

Sondajele de opinie dinaintea alegerilor au arătat pentru ANO un avans clar, dar fără o cale evidentă către o majoritate în camera inferioară cu 200 de locuri. Coalițiile de opoziție centristă și-au exprimat dorința de a coopera pentru a-l înlătura pe Babiš și pe partidul său.

Un nou guvern ar distanța Republica Cehă de partidele populiste din Ungaria și Polonia, care au intrat din ce în ce mai mult în foc pentru retragerea valorilor democratice ale Uniunii Europene.

Singurul alt partid care a câștigat locuri, extrema dreaptă, anti-imigrație SPD, are 9,58% din voturi, în timp ce social-democrații – care fac parte din actuala coaliție de guvernare – nu au reușit să atingă pragul de 5% pentru câștigarea de locuri, în prezent deținând 4,66% din voturi.

Ultima oră
16:23 - Ce spune presa din Bulgaria despre accidentul rutier în care a murit Dumitru Văduva, consilier județean de Brăila
16:18 - Florin Cîțu: USR spune că vrea doar funcții, nu-i interesează binele românilor. Eu am arătat că funcția nu contează pentru mine, PNL a arătat acest lucru (VIDEO)
16:14 - Florin Cîțu: Dacă ar vota guvernul Ciucă, USR și PSD ar arăta că îi interesează românii, nu doar schemele electorale. Dacă nu, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegerile anticipate (VIDEO)
16:08 - Cum se poate descărca certificatul verde digital, care este obligatoriu de astăzi pentru a circula noaptea sau pentru acces în instituțiile publice
15:56 - Alba: Jandarmii şi salvamontiştii au intervenit pentru recuperarea a trei bărbaţi care s-au rătăcit pe un traseu montan
15:56 - Gazprom nu suplimentează exporturile de gaze naturale către Europa. Estimările rămân nemodificate
15:45 - Prognoza meteo pentru două săptămâni. Minimele de până la 2 grade în octombrie. Vremea, mai caldă în noiembrie
15:19 - Cătălin Scărlătescu, petrecere fără precedent în Grecia. Ce a făcut cheful de la Antena 1, chiar sub ochii colegilor Sorin Bontea și Florin Dumitrescu
15:12 - Timișoara rămâne fără căldură și apă caldă. Viceprimar: „Singura soluţie este ca Guvernul să aloce bani din fondul de rezervă”
15:10 - Delegaţie OMS la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. „Vrem să vedem situaţia în teren, dincolo de statistici şi de raportări”