ALEGERI LOCALE 2020 | Președintele AEP: Părinţii pot intra în secţiile și în cabinele de vot alături de copii

ALEGERI LOCALE 2020 | Președintele AEP: Părinţii pot intra în secţiile și în cabinele de vot alături de copii

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat pentru Edupedu, că duminică, în cadrul alegerilor locale, părinţii pot intra în secţiile de vot alături de copii, dar și în cabină.

Dacă cel mic are peste 5 ani, acesta va trebui să poarte masca de protecție, în mod obligatoriu.

Președintele AEP: Părinţii pot intra în secţiile și în cabinele de vot alături de copii

„Trebuie să ştii că, la alegerile de duminică, poţi veni cu copilul tău. Cel mic are voie să intre alături de tine în secţia de votare şi chiar și în cabină.

Nu există nicio interdicţie pentru ca părinţii să nu vină cu copiii lor la vot.

Dacă are până în vârsta de 5 ani, la fel ca în regulile de pandemie stabilite pentru starea de alertă, până în vârsta de 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii. Peste vârsta de 5 ani, 5 ani împliniți, va fi necesară purtarea măștii. Repet, în aceleași condiții ca cele stabilite pentru starea de alertă, pentru pandemie”, a declarat preşedintele Autorității Electorale Permanente, pentru sursa citată.

Cum pot vota cei care se află în izolare

Constantin-Florin Mituleţu-Buică a detaliat, în exclusivitate pentru B1.ro, procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima duminică opțiunea de vot la alegerile locale.

“Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovadacu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Președintele AEP, despre alegerile parlamentare din 6 decembrie

În ceea ce privește alegerile din decembrie, președintele Autorității Electorale Permanente, susține că „nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate” la alegerile parlamentare din 6 decembrie. În aceste condiții, oficialul i-a îndemnat pe cetățenii români de peste hotare „să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență”.

„Așa cum v-am confirmat și la ultima intervenție, lucrurile sunt destul de complicate pe organizarea alegerilor în străinătate la aceste alegeri parlamentare. Am prelungit, prin proiectul adoptat astăzi de Parlament, cu 30 de zile perioada de înregistrare, deci cetățenii vor avea 21 octombrie termen limită pentru înregistrarea la votul prin corespondență, bineînțeles, și la secție, dar părerea mea este că cetățenii trebuie să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență, pentru că secția se pare că nu va fi o alternativă la aceste alegeri din 6 decembrie. S-a realizat și procedura de votare și sâmbătă, dar, repet, nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la aceste alegeri”, a declarat președintele AEP, luni, în direct pe B1 TV.