Alegeri parlamentare în Franța: Partidul lui Emmanuel Macron s-a impus clar în primul tur al scrutinul. Partidele tradiționale, rezultate mult sub așteptări

Alegeri parlamentare în Franța: Partidul lui Emmanuel Macron s-a impus clar în primul tur al scrutinul. Partidele tradiționale, rezultate mult sub așteptări

Succes important pentru președintele francez Emmanuel Macron în primul tur al alegerilor parlamentare de duminică seară din Franața! Partidul acestuia, "Republica în Marș" a obținut 31, 9% din voturile francezilor, după numărarea a 90% din buletinele de vot, câștigând detașat în primul tur al scrutinului, anunță Reuters.

Această victorie a formațiunii lui Macron, partid înființat anul trecut, dă o mare lovitură partidelor tradiționale din Franța care au obținut rezultate mult sub așteptări. Republicanii au terminat pe locul 2 cu doar 21,56% din voturi, în timp ce socialiștii au înregistrat un rezultat extrem de slab, 7,45%, și va avea cel mult 35 de mandate în următorul Parlament, o cădere drastică după ce a avut 280 de parlamentari la ultimele alegeri.

Nici Frontul Național al lui Marine Le Pen nu a obținut un rezultat pe măsura așteptărilor, formațiunea de extremă-dreapta reușind să strângă doar 13,8 din votul francezilor.

Nemulțumirea francezilor față de situația partidelor politice din Franța nu s-a resimțit doar prin votul numeros acordat noului partid al lui Macron ci și prin absența de la vot. Doar 48.6% din francezi au votat în primul tur al alegerilor parlamentare, un record de absenteism pentru a Cincea Republică Franceză.

Turul doi al alegerilor parlamentare franceze va avea loc duminică, 18 iunie.