Alegeri SUA: Democrații își păstrează controlul în Camera Reprezentanților dar au șanse minime de a câștiga majoritatea în Senat

Alegeri SUA: Democrații își păstrează controlul în Camera Reprezentanților dar au șanse minime de a câștiga majoritatea în Senat
sursa foto: pixabay

Democrații își vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, conform primelor rezultate ale alegerilor din SUA. Democrații au obținut majoritatea în Cameră după alegerile din 2018, când au câștigat 41 de locuri. Acesta a fost cel mai mare câștig pentru parti de la alegerile din 1974, unde au obținut 49 de locuri.

Unii dintre democrații populari care au preluat mandatele din 2018, inclusiv Alexandria Ocasio-Cortez din New York și Ilhan Omar din Minnesota, au fost aleși pentru un al doilea mandat, scrie abcnews.com.

Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare, conform predicţiilor făcute de cele două televiziuni. Ei deţin în prezent 232 din cele 435 de mandate.

„Poporul american se poate baza pe democrații din Cameră pentru a ne continua să ne concentrăm asupra protejării drepturilor alegătorilor și a dreptului de a li se număra voturile până când fiecare vot va fi luat în considerare la aceste alegeri”, a declarat Chris Taylor, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Campania Congresului Democrat.

Pe de altă parte Taylor Greene, care a susținut public teoria conspirației QAnon, a câștigat alegerile în Georgia al 14-lea district al Congresului.

În videoclipurile publicate de POLITICO, Greene este, de asemenea, auzită spunând opinii rasiste, islamofobe și sexiste.

Pe de altă parte, republicanii controlează Senatul. Liderul majorității republicane din Senatul Statelor Unite și aliatul lui Donald Trump Mitch McConnell a fost reales marți în statul său din Kentucky, potrivit Fox News și New York Times.

Tory, în vârstă de 78 de ani, l-a învins pe candidatul democrat și fostul pilot de luptă Amy McGrath.

Controlul Senatului este crucial întrucât partidul care deține majoritatea decide ce legi ajung la vot și confirmă nominalizările judiciare ale președintelui.