Aleksandr Lukașenko: E posibil să fi rămas puţin prea mult președinte / Acesta a anunțat că nu demisionează, dar nici nu exclude varianta alegerilor prezidențiale anticipate

Aleksandr Lukașenko: E posibil să fi rămas puţin prea mult președinte / Acesta a anunțat că nu demisionează, dar nici nu exclude varianta alegerilor prezidențiale anticipate
Foto: Hepta - DPA Images

Președintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat jurnaliștilor ruși că e posibil să fi rămas în fruntea statului puţin prea mult, dar deocamdată nu va pleca, deoarece este singura persoană capabilă să protejeze ţara. Pe de altă parte, el ar fi afirmat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate. Președinte din 1994, Lukașenko se confruntă de aproape o lună cu cea mai puternică mișcare contestatară. Sute de mii de bieloruși au ieșit pe străzi, contestând rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale din 9 august, care l-au dat pe el câștigător cu peste 80% dintre voturile exprimate. Oamenii acuză că scrutinul a fost fraudat masiv. Uniuniea Europeană a transmis că nu recunoaște rezultatul alegerilor și că pregătește sancțiuni economice pentru mai mulți înalți oficiali bieloruși. NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a condamnat arestările arbitrare ale membrilor opoziţiei.

Aleksandr Lukașenko susține că nu va demisiona, dar nu exclude ideea organizării unor alegeri prezidențiale anticipate

Lukașenko a declarat că e posibil să fi rămas puțin prea mult președinte al Belarusului, dar consideră că prezența lui în fruntea statului este utilă acum.

„Da, este posibil să fi rămas puţin prea mult” în funcția de președinte, a spus Lukașenko, în cadrul unei interviu dat jurnaliștilor ruși, informează Reuters.

Roman Babaian, redactorul-şef al postului de radio Moscow Talks, a precizat că liderul bielorus a mai declarat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, dar nu va demisiona la presiunea opoziţiei pentru că dacă ar face acest lucru, susţinătorii săi ar fi atacaţi.

Aproape o lună de proteste în Belarus, după ce Lukașeko a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale. Oamenii spun că scrutinul a fost fraudat

De aproape o lună, bielorușii ies în stradă cu sutele de mii pentru a denunța rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale, care l-a dat învingător cu peste 80% din voturi pe Aleksandr Lukașenko. Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, a refuzat să accepte înfrângerea, în condițiile în care sondajele independente arătau că ea a obținut mai multe voturi și chiar la o diferență extrem de mare.

După scrutin, reprezentanții câtorva secții de votare din orașele mari, inclusiv Minsk, au ieșit în fața cetățenilor să anunțe că Tihanovskaya a câștigat în respectivele secții și că ei sunt forțați să semneze protocoalele cum că Lukașenco ar fi învins, lucru pe care refuză să-l facă.

Deloc o coincidență, în ziua alegerilor internetul a fost blocat în Belarus.

Protestele de până acum s-au soldat cu mai mulți morți, sute de răniți și mii de persoane arestate de forțele de ordine controlate de Lukașenko. Mărturii ale chinurilor suportate de manifestanții pașnici continuă să apară. Reuters a intervievat 12 protestatari, care au susținut că au fost bătuți de poliție în timpul detenției.

NATO a condamnat arestările arbitrare ale membrilor opoziţiei în Belarus

Luni, Maria Kolesnikova, singura lideră a protestatarilor care mai rămăsese în Belarus, a fost răpită de pe stradă de bărbați mascați. Ea şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate bieloruse să o deporteze în Ucraina vecină.

„Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei”, a declarat viceministrul ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko.

Marți, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat „detenţiile şi răpirile” de activişti ai opoziţiei de către autorităţile bieloruse.

Într-o discuție telefonică cu miniştrii de Externe din Estonia, Letonia și Polonia, Stoltenberg şi-a „exprimat profunda îngrijorare cu privire la detenţiile arbitrare şi răpirile de persoane din opoziţie”, practici pe care le consideră „încălcări inacceptabile ale normelor internaţionale”.

Ultima oră
20:55 - Poliţia Română anunță că are circa 3.000 de dispozitive cu care poate verifica certificatele verzi
20:31 - Înregistrări din ședința în care echipa lui Dan Barna pregătește strategia pentru turul 2 cu Dacian Cioloș: „E caft pe bune” / „O să facem un call center cu vedete”
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane