Aleksei Navalnîi a fost externat. Spitalul Charité susține că opozantul rus s-ar putea recupera complet, în ciuda „otrăvirii sale severe”

Aleksei Navalnîi a fost externat. Spitalul Charité susține că opozantul rus s-ar putea recupera complet, în ciuda „otrăvirii sale severe”
foto: Hepta.ro / DPA Images

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost externat, marți, din Spitalul Charité de laBerlin, pentru că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, a anunțat clinica din capitala Germaniei, printr-un comunicat de presă emis miercuri.

Aleksei Navalnîi a fost externat din Spitalul Charité și s-ar putea recupera complet

„Starea pacientului s-a îmbunătățit suficient de mult pentru ca el să fie externat”, susțin reprezentanții Spitalului Charité, în comunicatul în care au mai precizat că l-a avut în grijă pe Aleksei Navalnîi timp de 32 de zile, dintre care 24 de zile la terapie intensivă.

„Având în vedere progresul pacientului și starea sa actuală, medicii curanți sunt de părere că recuperarea completă este posibilă. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a estima posibilele efecte pe termen lung ale otrăvirii sale severe. Decizia privind dezvăluirea detaliilor despre starea domnului Navalnîi către public a fost luată în urma consultărilor cu pacientul și soția sa”, se mai arată în comunicatul Spitalului Charité.

În 20 august, în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova, criticul Kremlinului a început să acuze stări de rău, astfel că avionul a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență. Aleksei Navalnîi a fost transportat la un spital din Omsk.

La două zile distanță, în 22 august, după discuții îndelungate între familia sa și medicii spitalului din Omsk, Aleksei Navalnîi a fost transferat la Spitalul Charite din Berlin. După efectuarea analizelor de specialitate, autoritățile germane au declarat că activistul anticorupție rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok.

Cum a reacționat NATO la otrăvirea lui Navalnîi. Care este poziția României

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis un mesaj ferm cu privire la poziția României în acest caz. Potrivit demnitarului, Bucureștiul consideră că „Uniunea Europeană ar trebui să aibă o atitudine mai activă în dosarul otrăvirii lui Navalnîi”.

„Poziția României este că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o atitudine mai activă în dosarul otrăvirii lui Navalnîi. Împreună cu colegii din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia am adresat o scrisoare Înaltului reprezentant Josep Borrell prin care cerem o asemenea poziționare, pentru că Rusia trebuie să-și îndeplinească obligațiile, să înceapă o investigație imparțială și transperantă și să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.Și credem că ar trebui să luăm în calcul posibilitatea unor eventuale sancțiuni, dacă va fi nevoie, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Despre o investigație imparțială în cooperare cuOPCW a vorbit și NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, care a cerut Rusiei divulgarea completă a programului Novichok către forul internațional.

„Aliații NATO sunt de acord că Rusia trebuie să dea acum răspunsuri la întrebări foarte serioase. Guvernul rus trebuie să coopereze deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice în ceea ce privește o investigație internațională imparțială. Cei responsabili pentru acest atac trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției. De asemenea, cerem Rusiei să asigure o divulgare completă a programului Novichok către OPCW”.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori