Oponentul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost stabilizat, dar se află încă în COMĂ. Soția și doctorul personal nu sunt lăsați să-l vadă

Oponentul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost stabilizat, dar se află încă în COMĂ. Soția și doctorul personal nu sunt lăsați să-l vadă

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, internat la Omsk, se află în stare gravă, dar stabilă. Anunțul a fost făcut de Anatoli Kalinichenko, șeful adjunct al spitalului de urgență din Omsk, citat deMeduza.io.

Doctorii se declară optimiști

„Îmi voi permite să fac câteva declarații prudente. Având în vedere starea în care a fost adus, având în vedere ambiguitatea completă a diagnosticului, faptul că am reușit să-l stabilizăm, faptul că acum am reușit să avem tabloul clinic pe care îl avem, pentru noi acesta este, cumva, un semn bun” a declarat Kalinichenko reprezentanților presei. Doctorul nu a precizat, însă, dacă Navalnîi a ieșit sau nu din comă, notează unimedia.info.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății din regiunea Omsk, „Navalny se află în stare de comă naturală și este conectat în continuare la aparatul de ventilație artificială a plămânilor”.

Aleksei Venediktov, redactorul-șef al radioului Echo Moskvy, a declarat, potrivit unor surse interne, că „Aleksei Navalnîi respiră singur”.

Soția și doctorița luiNavalnîi nu au fost lăsate să îl vadă

Între timp, la Omsk au sosit și soția politicianului, Iulia Navalnaia, directorul Fondului Anticorupție Ivan Jdanov și Anastasia Vasilieva, doctorița lui Navalnîi. Aceștia nu au fost lăsați să intre în salonul unde este internat Navalnîi, a declarat Vasilieva pe contul său de Twitter.

„Nimeni nu are voie să-l vadă pe Alexei Navalny, fișele medicale nu ne-au fost prezentate. Starea lui este gravă. Am solicitat ajutor din partea oficialilor Ministerului Sănătății și a funcționarilor publici pentru a obține documentele, pentru a determina tactica tratamentului și pentru a-l putea transfera la un spital din Moscova sau din străinătate”, a scris medicul.

Incertitudini cu privire la liderul opoziției ruse

În această dimineață,Navalnîi a fost internat la Spitalul de Urgență din Omsk cu suspiciunea de otrăvire.

Politicianul de 44 de ani a început să se simtă rău în avion, în timp ce zbura din Tomsk la Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk, unde Navalnîi a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital.

Purtătoarea de cuvânt Kira Iarmîș a scris ulterior că Navalnîi a fost, cel mai probabil, otrăvit cu ceva amestecat în ceai. „A fost singurul lucru pe care l-a băut dimineața. Medicii spun că toxina se absoarbe mai rapid prin lichidul fierbinte. Acum Alexei este inconștient și este conectat la un aparat de ventilare mecanică a plămânilor”, a scris ea pe Twitter.

Alexei Navalny este unul dintre cei mai activi critici la adresa președintelui Vladimir Putin. În luna iunie, el descria votul asupra reformei constituționale din Rusia – în urma căruia actualul șef de stat are dreptul să mai candideze pentru alte două mandateși să rămână în funcție până în anul 2036– drept o „lovitură de stat” și o „încălcare a constituției ruse”.